Simptomele insomniei pot include dificultăţi de adormire, treziri frecvente noaptea, trezit devreme dimineaţa şi incapacitatea de a adormi din nou, oboseală şi somnolenţă în timpul zilei, dificultăţi de concentrare, iritabilitate şi anxietate.

Cauzele insomniei

Insomnia poate fi cauzată de o varietate de factori, şi anume stres cronic şi anxietate, tensiune emoţională, unele tulburări de sănătate mentală ca depresia, anxietatea sau tulburările de panică, aportul excesiv de cofeină sau alcool, mai ales înainte de culcare. Alte cauze pot include tulburări de ritm circadian, ca schimbările de fus orar, lucrul în schimburi, dar şi administrarea unor medicamente.

Nu în ultimul rând, stilul de viaţă nesănătos poate contribui semnificativ la scăderea calităţii somnului – faptul că nu avem un program de somn sănătos, o rutină de somn, sedentarismul sau expunerea crescută la ecrane, mai ales înainte de culcare. Este important să consultaţi medicul pentru evaluare, identificarea cauzelor exacte pentru insomnie şi pentru a primi tratamentul adecvat.

Tratament insomnii

Există mai multe opţiuni de tratament insomnii, care pot varia în funcţie de cauze, factori de risc şi severitatea problemei. De exemplu, principalele tratamente şi remedii pentru insomnie pot include tehnici de relaxare, ca respiraţie profundă, meditaţie, yoga înainte de culcare, pentru reducerea stresului şi pentru a facilita adormirea, terapie cognitiv comportamentală pentru insomnie, unele suplimente. Este foarte important să acordaţi atenţie igienei somnului – stabiliţi-vă un program sănătos de somn, o rutină relaxantă de seară, evitaţi stimulii înainte de somn (ecrane, cofeină, alcool, fumat), asiguraţi-vă că aveţi un mediu de somn propice şi odihnitor.

Suplimente şi remedii insomnii

În anumite cazuri medicul poate recomanda suplimente sau medicamente insomnie. Medicamentele cu prescripţie medicală sunt indicate doar în anumite cazuri mai grave sau când recomandările privind stilul de viaţă nu dau rezultate. De asemenea, pot fi indicate unele suplimente pentru insomnie, precum cele pe bază de melatonină, valeriană, ulei de canabis, magneziu, lavandă etc. Melatonina poate ajuta la inducerea somnului şi la reglarea ritmului circadian, iar dozele se ajustează în funcţie de recomandările medicului. Valeriana are proprietăţi sedative şi relaxante, fiind folosită pentru inducerea somnului, reducerea anxietătii asociate cu insomnia şi poate fi sub formă de comprimate sau ceai.

Uleiul de canabis poate ajuta la reducerea insomniei şi a anxietăţii datorită conţinutului de canabidiol. Poate avea atât efecte imediate, cât şi pe termen lung şi este indicat să fie administrat la indicaţiile medicului şi după ce verificaţi ulei de canabis prospect. De obicei este sub formă de capsule sau picături. Magneziul este un mineral esenţial pentru gestionarea insomniei, iar lipsa de magneziu poate contribui la probleme de somn. Poate cel mai cunoscut remediu naturist pentru insomnie este lavanda, folosita de obicei sub formă de aromaterapie pentru probleme de somn. De asemenea, se găseşte şi într-o varietate de suplimente (capsule, comprimate sau picături).