La persoanele cu pielea deschisă la culoare semnele se observă mult mai ușor, pielea este roșie, erupția este însoțită de prurit, în timp ce la persoanele cu piele mai închisă la culoare petele sunt maro, violet sau gri. Dermatita atopică este considerată cea mai întâlnită formă de eczemă, ce afectează în egală măsură ambele sexe. 

Dermatita atopică apare în zona unde pielea se strânge, adică în spatele genunchilor, în pliul cotului, dar și pe degete, mâini, brațe, picioare, pleoape și buze. (1)

Cauzele apariției dermatitei atopice

Putem vorbi de o combinație de cauze în dermatita atopică, factori genetici alături de cei de mediul extern. 

Prezența dermatitei atopice în familie sau diagnosticarea unor membri ai familiei cu alergii diverse poate crește riscul de apariție a acestei afecțiuni, cu mențiunea că dermatita atopică nu este cauzată de alergii. La unii, dermatita atopică are legătură cu o variație genetică ce afectează capacitatea pielii de a oferi protecție, ceea ce înseamnă că epiderma nu este capabilă să rețină umiditatea și să protejeze împotriva factorilor alergeni exteriori. 

Dermatita atopică nu este o boală contagioasă, poate fi cauzată de prezența în număr mare a bacteriilor Staphylococcus aureus pe piele, lucru care conduce la eliminarea bacteriilor utile și la perturbarea funcției de barieră a pielii. Mergând mai departe aceasta determină un răspuns din partea sistemului imun al pielii care înseamnă inflamație și astfel apar toate celelalte simptome specifice. (2)

Cu alte cuvinte, dermatita atopică se datorează unei reacții la nivelul pielii care determină un răspuns. Dacă o persoană are dermatită atopică pielea este mai sensibilă pentru că nu conține proteinele specifice care mențin integritatea epidermei. (3)

Factori de risc

 • Infecții ale pielii – bacteriene, fungice, virale;
 • Alergii la polen, mucegai, acarieni, păr de animale;
 • Contact cu produse de igienă ce conțin substanțe parfumate, iritante pentru pielea sensibilă;
 • Îmbrăcăminte din materiale aspre – lâna;
 • Unele alimente cu potențial alergic;
 • Tipul de piele – uscată;
 • Temperaturi extreme sau schimbări bruște de temperatură;
 • Baie în piscine a căror apă are conținut mare de clor;
 • Stres emoțional. (3)

Simptome în dermatita atopică

Simptomele pot să apară la 2 luni după naștere, dar și până la împlinirea vârstei de 5 ani, pot să dispară și să reapară mai apoi, manifestările fiind variate de la o persoană la alta. 

 • Piele foarte uscată ce se poate crăpa și sângera;
 • Mâncărime intensă – prurit;
 • Erupție cutanată pe piele cu umflături și variații de culoare;
 • Mici ridicături maro sau negre;
 • Scurgeri de lichid din veziculele care se sparg și cruste care se formează la suprafața pielii;
 • Piele îngroșată și aspră;
 • Roșeață a pielii în jurul zonelor lezate;
 • Piele sensibilă și care suferă leziuni foarte ușor, pe termen lung. (3), (4)

Tratament în dermatita atopică

Tratamentul acordat în dermatită atopică nu poate vindeca afecțiunea, dar poate îmbunătăți viața celui care se confruntă cu aceasta. Evoluția depinde de la caz la caz, problemele pot să dispară la vârsta adultă sau pot recidiva pe fondul stresului și al emoțiilor puternice. 

Alături de tratamentul local cu creme și unguente pe bază de corticosteroizi, antihistaminice orale, uneori sunt necesare și administrarea de antibiotice, antivirale și antifungice pentru a trata infecțiile pielii. Alteori pot fi necesare terapie imunosupresoare, terapie biologică sau foto-terapie. Consultul medical de specialitate, periodic este obligatoriu, schemele de tratament pot fi modificate, iar unele produse precum dermatocosmeticele sunt adăugate pentru igiena și întreținerea corespunzătoare a pielii. (1), (3)

Acest material despre dermatita atopică este informativ. Dacă te confrunți cu simptome asemănătoare celor menționate aici sau ai un copil cu această problemă, mergi la medic și respectă indicațiile specialistului!

Surse de informare:

1. Atopic Dermatitis – https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24299-atopic-dermatitis

2. Atopic dermatitis (eczema) – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/atopic-dermatitis-eczema/symptoms-causes/syc-20353273

3. Atopic dermatitis – https://medlineplus.gov/ency/article/000853.htm

4. Atopic Dermatitis – https://www.niams.nih.gov/health-topics/atopic-dermatitis#:~:text=Atopic%20dermatitis%2C%20often%20referred%20to,the%20disease%20at%20any%20age.