Însă și materialele din care sunt realizate costumele medicale contează. Cele făcute din țesături groase și rigide sunt incomode, se pot curăța mai greu și pot provoca iritații, pe când uniformele din materiale elastice asigură un confort ridicat și vor arăta bine o perioadă lungă de timp.
Iată cât de important e, de fapt, materialul din care sunt realizate costumele medicale:
Trebuie să ofere protecție
Un costum medical realizat din fibre de calitate va oferi protecție celui care îl poartă, principalul aspect care trebuie avut în vedere, potrivit FDA, agenția americană de reglementare a alimentelor și medicamentelor. Iar această protecție poate fi asigurată doar dacă uniforma poate fi igienizată corespunzător. Țesăturile groase și rigide se curăță greu, fiind necesare proceduri complicate și de lungă durată. O țesătură elastică, care are în compoziție și fibre sintetice, se va igieniza mult mai ușor.
Grad ridicat de confort
Costumele medicale trebuie să fie comode și practice, pentru a asigura un grad ridicat de confort medicului sau asistentului. Munca într-un spital presupune ture de peste 8 ore, stat prelungit în picioare și deplasări frecvente, iar materialele trebuie să susțină acest efort. De asemenea, țesătura ar trebui să asigure și circulația aerului, pentru că în caz contrar se pot produce iritații.
Rezistență
În funcție de domeniul de activitate, un cadru medical ar putea fi pus în situația de a schimba mai multe uniforme pe zi. Asta înseamnă că acestea trebuie spălate frecvent, iar țesătura trebuie să fie rezistentă la aceste tratamente și în același timp să-și păstreze aspectul o perioadă cât mai lungă de timp.
Aspectul este important
Bineînțeles că aspectul contează și în acest domeniu. Dacă uniforma arată bine, și cel care o poartă se va simți bine. Apoi – și poate că acest aspect este și mai important – felul în care arată costumul medical îi va produce o primă impresie pacientului despre cel care îl poartă, iar acest lucru este esențial în relația pacient-medic și în buna desfășurare a actului medical. O uniformă decolorată și șifonată ar putea să producă o impresie greșită despre cel care o poartă, iar pacientul să fie reticent.
Foto: Pexels