În situaţia în care nu există probleme de sănătate existente deja la nivelul ochilor este recomandat un control cel puţin o dată la trei ani. Însă acest ciclu poate fi întrerupt dacă simţi anumite simptome neobişnuite. Stând foarte mult în faţa ecranelor sunt mai predispuşi la dezvoltarea unor afecţiuni oftalmologice, aşa că dacă apar anumite senzaţii care persistă mai multe zile, un control la un medic specialist este indicat pentru a constata dacă s-a produs vreo modificare sau nu. 

Iată care sunt principalele proceduri de control pe care le poţi face la o vizită la oftalmolog: 

Măsurarea tensiunii oculare

Această tensiune oculară reprezintă presiunea de la nivelul globului ocular, iar măsurarea sa se face cu ajutorul unui aparat special. Această procedură nu durează mult şi nici nu este dureroasă, însă este nevoie de aplicarea unor picături. Prin această procedură se poate identifica dezvoltarea unui glaucom – afecţiune destul de severă care poate avea urmări grave, de aceea e important să fie realizat acest tip de examinare periodic mai ales dacă există antecedente în familie. 

Examinarea fundului de ochi

Această procedură se realizează de obicei la orice examen oftalmologic de rutină şi poate determina dacă existe probleme la nivelul retinei sau alte boli la nivelul ochilor. Când îţi faci o programare la o clinică de oftalmologie pentru un control să nu uiţi să bifezi şi acest tip de examinare, fiind destul de importantă. Pentru mai multe detalii despre controale de rutină poţi intra pe Infosan.ro, au mai multe secţiuni dedicate, care au informaţii expuse pe înţelesul tuturor. 

Stabilirea dioptriilor

Poate cel mai comun examen al ochilor realizat la un consult de rutină, măsurarea dioptriilor se realizează cu ajutorul unui aparat special care detectează erorile la nivel de vedere. Ulterior medicul testează cu ajutorul acelei perechi de ochelari interschimbabilă mai multe variante, de aprope sau de distanţă (în funcţie de diagnosticul descoperit), pentru a stabili cu pacientul care e varianta finală, asta dacă rezultatul arată că este nevoie. 

Pentru a avea o experienţă cât mai plăcută şi pentru a ajuta medicul să îşi desfăşoare treaba în condiţii optime este recomandat să fii cât mai calm, să nu îţi administrezi niciun fel de picături sau substanţe la nivelul ochilor înainte de a te prezenta la control şi să te gândeşti bine dacă există antecedente în ceea ce priveşte aceste acţiuni pentru a ajuta la stabilirea unui diagnostic cât mai autentic şi potrivit nevoilor şi afecţiunilor tale. 

Sursă foto: pexels.com