Există numeroase alimente bogate în fier la care nici nu ne gândim și din care ne putem extrage doza zilnică de fier pentru a evita orice formă de anemie. În cazul unei alimentații deficitare în fier, anemia feriprivă se poate instala cu ușurință. Desigur, aportul de fier trebuie să fie unul echilibrat. Dar vestea bună este că acest micronutrient nu este deloc greu de găsit în anumite alimente.

Așadar, care sunt cele mai bogate alimente în fier? Haideți să aruncăm o privire.

1) Fasolea albă

Fasolea albă are cel mai bogat conținut de fier dintre toate tipurile de fasole. O porție de cană conține aproximativ 5 mg de fier. Inclusiv fasolea albă la conservă este o sursă excelentă de fier, conținând 4 mg de fier la o jumătate de cană sau 22% din valoarea zilnică recomandată. Fasolea poate fi adăugată în salate, tocănițe, supe, paste. Așa că e simplu de gătit și chiar gustoasă.

2) Ficatul

Ficatul este produsul animal cu cel mai mare conținut de fier. Cantitatea de fier diferă în funcție de originea ficatului. De exemplu, ficatul de gâscă conține 30 mg de fier, cel de porc – 22,1 mg, iar cel de vițel – 7,9 mg.

3) Semințele de dovleac

Chiar dacă sunt mici, semințele de dovleac sunt bogate în fier. O porție de 28 de g conține aproximativ 3 mg de fier. Poți folosi semințele de dovleac în iaurt, în prepararea pâinii, pogăcilor sau chiar salatelor.

4) Stridiile gătite

Nu toată lumea se dă în vânt după fructe de mare, e adevărat, dar stridiile sunt chiar delicioase. În plus, ele sunt extrem de bogate în fier, iar 85 de grame de stridii gătite conțin 8 mg de fier sau 44% din doza zilnică recomandată.

5) Lintea

Lintea este un tip de leguminoasă asemănătoare cu fasolea și conține suficient fier. Astfel că numai o jumătate de cană conține 3 mg sau 17% din doza zilnică recomandată. Lintea poate fi folosită în supe sau ca și garnitură la preparate pe bază de carne.

6) Spanacul

Spanacul este o sursă bună nu doar de fier, ci și de vitamina A sau alți nutrienți esențiali. O jumătate de cană de spanac fiert conține aproximativ 3 mg de fier sau 17% din doza zilnică recomandată. Totodată, spanacul conține și vitamina C, care ajută organismul în absorbția fierului.

7) Tofu

Se știe că tofu este un alt element de bază al dietei vegetariene. Acesta conține 3 mg de fier într-o porție de o cană sau 17% din doza zilnică recomandată. Te poți bucura de tofu sub diferite forme. Unii preferă să mănânce tofu ca pe o gustare, alții în cartofi sau salate. Fără îndoială, depinde de fiecare.

8) Sardinele 

Sardinele sunt surse excelente de proteine, omega-3 (acizi grași) și de fier. De exemplu, 3 grame de sardine valorează 2 mg de fier sau 11% din doza zilnică de fier recomandată. Așadar, poți savura sardinele cât de mult dorești.

9) Soia

Boabele de soia furnizează proteine și sunt extrem de utile persoanelor care urmează fie o dietă vegetariană, fie vegană. De asemenea, conțin o serie de alți nutrienți, inclusiv fier.

O jumătate de cană conține aproximativ 1,8 mg de fier sau 10% din doza zilnică de fier. Cu toate acestea, este de remaracat faptul că proteinele din boabele de soia ajută organismul să absoarbă fierul în mod eficient.

10) Cerealele fortificate 

Cerealele pentru micul dejun pot fi o sursă utilă de fier, dar este important să alegi ceea ce trebuie. De fapt, cheia este să cauți cereale fortificate care să conțină 100% din valoarea zilnică a fierului. O cană de cereale fortificate conține aproximativ 18 mg de fier sau 100% din doza zilnică recomandată.

Scurt și la obiect 

Organismul are nevoie de fier pentru a funcționa în parametri normali. Majoritatea oamenilor își pot obține cantitatea necesară de fier din alimente. Așadar, alimentele care sunt surse sigure de fier sunt:

  • cerealele fortificate;
  • stridiile;
  • fasolea albă;
  • ficatul de vită.

Acestea oferă aproximativ 20% din doza zilnică de fier recomandată. Bineînțeles, și celelate alimente asigură o cantitate potrivită de fier.