Ce este acidul glicolic?
Acidul glicolic face parte din categoria alfa-hidroxi-acizilor sau acizii AHA. Acesta este considerat cel mai simplu compus din această familie de substanțe și provine din trestia de zahăr, fiind și solubil în apă. Principala caracteristică a acestuia este faptul că are acțiune exfoliantă. Însă, comparativ cu alți acizi din aceeași familie, este compus din molecule mult mai mici. Acest lucru înseamnă că poate avea o acțiune mai delicată. Odată absorbit în țesutul cutanat, acidul glicolic favorizează desprinderea celulelor moarte ale pielii. Astfel, nu doar că tenul devine mai strălucitor, dar este favorizată și repararea sa.
Beneficiile acidului glicolic
Principala caracteristică a acidului glicolic este aceea de exfoliere. Așa cum am explicat mai sus, acesta exfoliază într-un mod delicat, asigurând o curățare în profunzime a tenului, o îmbunătățire a texturii și aspectului pielii și o deblocare a porilor. Așadar, acest compus poate contribui și la prevenirea acneei, evitându-se formarea de puncte negre și coșuri. Tenul nu doar că rămâne mai luminos, dar este și mai uniform. Acidul glicolic poate chiar să contribuie la atenuarea și estomparea petelor pigmentare.
Acest acid poate avea și rol de hidratare a tenului. Compusul are o acțiune similară cu cea a produselor speciale pentru hidratare, care atrag moleculele de apă și le mențin în piele. Nu în ultimul rând, trebuie să menționăm și proprietățile sale anti-îmbătrânire. Multe produse antirid acționează prin stimularea producției de colagen, acea proteină prezentă în mod natural în organism, care are rol în menținerea elasticității tenului. Și acidul glicolic influențează această producție, așa că poate fi utilizată în cazul tenului matur, datorită acțiunii sale anti-aging.
Cum se utilizează acidul glicolic?
Acidul glicolic este potrivit pentru toate tipurile de ten, chiar și pentru tenul matur. Însă, el se poate găsi în mai multe concentrații. Pentru îngrijirea de acasă, este recomandat să nu depășești o concentrație de 10%, deoarece acidul este în continuare destul de agresiv și poate cauza iritații sau chiar arsuri. De aceea, este recomandat și să introduci treptat astfel de produse în rutina ta zilnică.
Utilizările sale sunt nenumărate. Poți opta pentru produse de curățare cu acid glicolic, pentru o purificare a tenului acneic. Desigur, există și produse pentru exfoliere, ideale în cazul petelor pigmentare. Dacă dorești să te bucuri de proprietățile sale antirid, poți alege creme și serumuri cu acid glicolic.
Posibile contraindicații
Deși acest acid este o substanță sigură, este recomandat să îl eviți dacă ai tenul foarte sensibil, care a mai reacționat la alte substanțe. În caz contrar, poți avea de-a face cu arsuri. Evită acidul glicolic și dacă ai urmat alte tratamente cu compuși mai puternici, ca de exemplu retinolul. Deoarece pielea este sensibilizată după utilizarea acestor produse, asigură-te că folosești de fiecare dată protecție solară când te expui la soare.
Acidul glicolic este o substanță cu multiple beneficii pentru sănătatea pielii, incluzând exfolierea, stimularea producției de colagen și tratarea unor afecțiuni precum acneea sau hiperpigmentarea. Este important să înțelegem modul de utilizare și posibilele contraindicații ale acestui ingredient pentru a obține rezultate optime.