Calendarul de Advent, o tradiție germană

Tineri sau bătrâni, toți pot avea propriul calendar de Advent. Și asta pentru că un calendar Advent 2022 poate conține de la ciocolată și figurine Lego la o colectie Craciun Lancome

Tradiția de a aștepta astfel Crăciunul datează din secolul al XIX-lea. În Bavaria, în acea perioadă, cei mici lipeau imagini oferite de părinți, cu nouă până la zece zile înainte de Crăciun, inclusiv pe pereții camerelor lor. Copiii arătau astfel că așteptau cu nerăbdare ziua de Crăciun. Imaginile aveau, în general, o tematică religioasă, dar acest aspect nu era obligatoriu. Puteau fi imagini ale păstorilor, cu Iisus Hristos, Fecioara Maria, dar și cu flori ori jucării. 

Inițial, calendarul nu a avut forma cu care a fost ulterior popularizat: nu avea cele 24 de ferestruici. Copilul pur și simplu număra cele zece zile înaintea Crăciunului. Treptat, s-a ajuns la obiceiul de a număra invers, apoi, în loc de cele zece zile, s-a numărat de la 1 decembrie. 

Obiceiul a devenit cunoscut și în Austria. Tradiția există, de altfel, de câteva sute de ani, și în America Latină, Mexic, Guatemala Honduras, fiind marcată și de hispanicii din SUA. Obiceiul hispanic poartă numele de “Las posadas”. Sărbătoarea ține nouă zile, aluzie la cele nouă luni de sarcină ale Mariei, mama lui Iisus. Pe parcursul sărbătorii, sunt reprezentați Maria și Iosif, care caută un han pentru nașterea copilului Iisus. Ca și în Betleem, merg din casă în casă. Când se deschide o a noua ușă, este seara zilei de 24 decembrie.

Primul Calendar de Advent comercial, pus în vânzare în 1908

Denumirea de Advent vine de la termenul latinesc “adventus”, care înseamnă “venire”. Deci, în tradițiile religioase, Adventul este perioada în care creștinii se pregătesc de nașterea lui Iisus și începe în a patra duminică înainte de Crăciun, cea mai apropiată de ziua Sfântului Andrei.

Primul calendar de Advent într-o versiune apropiată de cea în care este cunoscut în prezent a fost confecționat în 1851, la Hamburg.

Prima persoană care a comercializat calendare de Advent a fost editorul de carte Gerharg Lang, în 1908, la München. Calendarul conținea imagini și  versete din Biblie și a devenit popular destul de repede. Pe la 1920, au apărut calendarele de Advent cu ferestruici, iar, 30 de ani mai târziu, au început să fie comercializate cu cadouri sub formă de ciocolată, care erau scoase zilnic din lăcașul lor, pe măsură ce se apropia Crăciunul. 

De la Calendarul Sfântului Nicolae la Calendarul de Advent 

Primele calendare au fost numite „calendarele Sfântului Nicolae”, pentru că erau distribuite pe 6 decembrie, de Moș Nicolae. Ulterior, pentru că începeau pe 1 decembrie, au fost numite „calendare de Crăciun“, pentru ca în cele din urmă să se impună sub denumirea de „calendare de Advent”.

Calendarul de Advent în România

În România, în prezent, calendarele sunt numerotate convențional de la 1 la 24, indiferent de când începe Adventul religios în anul respectiv, pentru că sunt mai degrabă un obicei distractiv de a aștepta Crăciunul. Calendarele au formă de cutii, mari sau mici, cu clapete în formă de ferestruici, care se deschid zilnic și conțin mici cadouri, ce pot varia de la ciocolată și cosmetice la parfumuri și băuturi, ceaiuri și bijuterii. Există chiar și mici calendare de Advent pentru animalele de companie. 

Conceptul de trecere a timpului este uneori dificil de înțeles pentru copii. Calendarul de Advent este o modalitate simplă de a-i învăța pe cei mici să aibă răbdare în așteptarea Crăciunului. Iar, pentru cei mari, este un mod de a retrăi puțin amintirile din copilărie din această perioadă feerică. 

Sursa foto: Freepik