Printre aceste multe întrebări în jurul unei rutine de îngrijire a pielii, mai ales când vorbim despre etapa de curățare, una este foarte frecventă: care este diferența dintre apa tonică și apa micelara? La urma urmei, ambele contribuie la o curățare mai minuțioasă, îndepărtând impuritățile pe care uneori doar demachiantul tău facial nu le poate elimina. Sunt multe asemănări, dar credeți-mă, apa tonica și apa micelară au și funcțiile lor specifice și de multe ori se pot completa reciproc.

Ce este apa micelară?

Apa micelară este o soluție de curățare fără clătire, negrasă, care are funcția de a curăța pielea și de a îndepărta machiajul într-un mod neted și blând. Apa micelară este o dispersie de micelii, care se formează prin agregarea agenților tensioactivi (molecule de săpun). Micelele funcționează ca niște magneți care pot absorbi și îndepărta impuritățile pielii, cum ar fi poluarea și sebumul, pe lângă cel mai ușor machiaj de zi cu zi. Toată această murdărie este absorbită de micele și de discheta demachiantă sau prosop și oferă o curățire profundă. 

Ce este apa tonică?

Apa tonică, la rândul ei, ajută și la curățare, dar funcția sa principală cuprinde etapa de tratament în rutina de îngrijire a pielii. De asemenea, desfundă porii, prevenind apariția acneei și îmbunătățind absorbția substanțelor active și hidratante care urmează în rutina ta de îngrijire a pielii. În plus, tonicul are și funcția de a ajuta la reechilibrarea pH-ului pielii.

Diferența dintre apa tonic și micelară

Cea mai mare diferență între apa micelară și apa tonică este că apa tonică poate conține substanțe astringente sau alcool. Este important să acordăm atenție acestui lucru pentru că pielea sensibilă ar trebui să evite produsele cu alcool și astringente. Apa micelară poate fi folosită pe toate tipurile de ten, în special pe cel sensibil.

O altă diferență? Apa tonică vine invariabil după demachiantul facial, completând curățarea și tratând pielea. Apa micelară, în schimb, este mai versatilă: poate fi folosită singură, pentru o curățare practică, blândă și fără clătire, înainte de curățarea feței sau după, pentru a completa pasul și pentru a elimina ceea ce a mai rămas în urma demachierii, cum ar fi urme de machiaj sau reziduuri de poluare.

Apa micelară are întotdeauna ca funcție principală curățarea, îndepărtarea machiajului și a impurităților, iar ca beneficiu secundar, are niște activi care ajută la durerile specifice, precum o acțiune de calmare sau hidratare.

Când să folosești una sau alta?

Când o persoană are pielea sensibilă, rozacee sau tocmai a suferit proceduri dermatologice, indicația este schimbarea apei tonice pentru apă micelară. Pentru cei care au tenul gras, predispus la acnee și comedoane, apa tonică poate ajuta mai topic în tratament.

Dar pot coexista într-o rutină de îngrijire a pielii?

Da, pot. Dacă scopul este o curățare mai profundă, ambele produse sunt indicate, iar utilizarea unuia nu îl exclude pe celălalt. Apa micelară va avea funcția de curățare a pielii, iar tonicul se concentrează pe tratament, pe lângă întărirea acestei curățări. O altă modalitate de a le combina pe cele două într-o rutină de îngrijire a pielii? Cei care preferă să sară peste curățarea de dimineață cu apă și demachiant pot lăsa curățarea cu clătire noaptea și miza pe un prosop de față cu apă micelară dimineața, apoi urmată de apa tonică. Este indicat să testezi și să vezi ce se potrivește mai bine tenului tău, întrucât nu toate produsele sunt benefice tuturor tipurilor de ten.