Icoanele sunt un mijloc de cunoaștere a credinței, de cunoaștere a lui Hristos și a Sfinților Săi, unde copilul își cultivă sufletul și este protejat. Astfel, este indicat să oferi să afișezi în camera celui mic Icoana cu Maica Domnului și Pruncul Sfânt, Icoana Îngerului Păzitor sau cea a Sfântului Ierarh Nicolae. Toate cele trei icoane sunt considerate a fi benefice pentru protecția și viața spirituală a copilului.
Icoana cu Maica Domnului și Pruncul Sfânt
Icoana aceasta pornește de la condacul al XIII-lea din Acatistul Bunei Vestiri, fiind prăznuită pe 6 octombrie. În ea este portretizată Sfânta Fecioară Maria și Pruncul Iisus Hristos. Importanța ei duhovnicească este una imensă deoarece este considerată o icoană aducătoare de fericire, sănătate și protecție.
Elementul protecției este unul principal, credincioșii, dar în special copiii, fiind protejați părintește de cer și Maica Domnului precum Mântuitorul Hristos când a fost prunc.
Maica Domnului are o coroană, îl strânge la piept pe Mântuitor cu ambele mâini, iar pe mantie și veșmânt apar trei medalioane ce au chipuri de îngeri. Această icoană este o reprezentare perfectă a protecției Divine Părintești, a Maicii și a Tatălui Ceresc. Prin pictura bisericească copilului îi crește curiozitatea legată de cunoașterea lui Hristos, respectiv starea de siguranță și împăcare.
Icoana Îngerului Păzitor
Icoana Îngerului Păzitor reprezintă intermediul perfect de comunicare cu păzitorul nostru, primit din partea Domnului după ce trecem prin Taina Botezului. Îngerul primit se află lângă om toată viața, fiind principalul păzitor în fața primejdiilor. El îl îndrumă prin viață și are rolul de a ajuta credinciosul să se mântuiască, fiindu-i alături inclusiv la finalul vieții, când va călători spre Ceruri.
În reprezentările iconografice, Îngerul Păzitor este portretizat singur sau având grijă cu multă blândețe de copii sau oameni maturi. Mereu are aureolă deasupra capului, aripile albe sau aurii desfăcute, veșminte albe, iar în mâna dreaptă ține o cruce. Prinsă de haine, în dreptul mâinii stângi, de cele mai multe ori ține o sabie.
Icoana Sfântului Ierarh Nicolae
Cosiderat a fi cel mai mare protector al copiilor, dăruitor cu inimă mare, Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscop de Mira Lichiei, este Sfântul ce anunță începutul sezonului sărbătorilor de iarnă. După moartea părinților săi și-a oferit toată averea săracilor trăind pustnic, ca mai apoi să facă minuni și să devină episcop în cetatea Mira.
A salvat fete tinere, familii, oameni săraci, copii și marinari. Numele său, Nicolae, vine de la „nicao” care înseamnă „a învinge”, „a birui”, și „laos”, care înseamnă „popor”. Astfel, Nicolae se traduce prin sintagma „învingător/biruitor de popor”.
Cunoscut mai mult sub numele de Moș Nicolae, acesta aduce copiilor cuminți cadouri și celor obraznici nuielușe în noaptea de 5 către 6 decembrie. Ca o înaltă față a credinței creștine, în multe dintre icoanele ce-l ilustrează, Sfântul Ierarh Nicolae primește din partea Mântuitorului Hristos Evanghelia, în timp ce din partea Fecioarei Maria primește omoforul episcopal.