Este lucru bine știut că ficatul are rol esențial în sănătatea noastră, așadar necesită o atentă grijă la primele semne de oboseală pe care le-ar putea da. Iar unul dintre aliații săi naturali este silimarina, un bioflavonoid cu efect antioxidant, ce contribuie la procesul de detoxifiere a organismului, dar si la regenerarea celulelor hepatice. Fiind de regulă în topul remediilor medicinale mai peste tot în lume, suplimentele cu silimarină sunt de un real ajutor pentru ficat. Ajută la susținerea funcției hepatice, așadar se recomandă și în cazul consumului de alimente grele.

Când sunt necesare suplimentele pentru ficat?

Specialiștii explică în ce context sunt necesare suplimentele pentru ficat, după cum urmează:

  •  în cazul persoanelor ce consumă alcool, cafeină sau fumează

Suplimentele pentru ficat se recomandă persoanelor care consumă regulat alcool, chiar dacă este vorba de cantități mici sau moderate. Și fumatul duce la insuficienţă hepatică, având în vedere că organsimul depune un efort mare în a elimina substanţele toxice ce intră în organism. Totodată, scade cantitatea de oxigen necesară ficatului și altor organe. Iar dacă obiceiul de a fuma se va menține pe o durată îndelungată, eficiența funcţiilor pe care le îndeplinește ficatul se va diminua. Se vor recomanda suplimente ce mențin sănătatea ficatului și persoanelor care consumă băuturi cu un conținut de cofeină, dat fiind faptul că astfel de produse vin la pachet cu o cantitate ridicată de zahăr. Și în acest caz, ficatul va încerca să elimine substanțele toxice, dar și să regleze nivelul de glucoză din sânge. Așadar, și în aceste cazuri sunt necesare suplimente care să protejeze funcțiile ficatului.

  •  în cazul persoanelor care țin diete

Persoanele care se luptă cu kilogramele în plus și țin diete se pot ajuta de suplimentele pentru ficat pentru a susține funcția hepatică, fapt ce va contribui chiar și la o scădere mai rapidă în greutate. Menținerea unei bune funcționări a ficatului va ajuta la reglarea nivelului de colesterol din sânge, dar și la descompunerea și eliminarea grăsimilor și toxinelor din organism.

  •  în cazul persoanelor care au avut nevoie de tratament cu medicamente mai îndelungat

Despre ficat se știe că este unul dintre cele mai importante organe care ajută la filtrarea deșeurilor și toxinelor din organism. Iar utilizarea prelungită de medicamente de către persoanele care au avut de urmat un tratament îndelungat încetinește funcțiile ficatului. Așadar, ar putea exista riscul de a crește nivelul de toxine. Iar în aceste cazuri, medicul poate prescrie și suplimentele care să ajute să filtreze substanțele toxice din organism. Ca măsuri suplimentare, trebuie respectate dozele recomandate de specialist sau în prospect. De asemenea, nu se vor combina niciodată medicamente cu alcool, cafea, lapte sau băuturi cu acid pentru a evita orice risc de hepato-toxicitate. Și automedicația poate pune în pericol ficatul, așadar cel mai bine ar fi de urmat întocmai sfaturile specialistului – fie medicul, fie farmacistul, dacă există niște simptome ce pun semne de întrebare.

Surse:

https://www.healthline.com/health/digestive-health/liver-cleanse

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-138/milk-thistle

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16164374/

https://www.mountsinai.org/health-library/herb/milk-thistle