Dificultăți de respirație

Dacă observi că animalul tău de companie respiră greu sau foarte rapid și că are mișcări repetate în zona pieptului, atunci ar trebui să iei în considerare chemarea unei ambulanțe veterinare. În general, afecțiunile respiratorii se pot agrava într-un timp destul de scurt, mai ales dacă animalul nu poate să respire corespunzător. În astfel de situații, timpul este un factor critic, așa că nu ar trebui să aștepți și nici să te deplasezi singur cu animalul către o clinică veterinară. Apelează la o ambulanță care îi va putea oferi animalului tău primele îngrijiri, înainte ca acesta să ajungă în cabinetul medicului veterinar.

Stări de vomă repetate

Se întâmplă uneori ca animalul tău de companie să se confrunte cu probleme de digestie și să aibă stări de vomă. Însă, în cazul în care episoadele de vomă persistă, ar trebui să acționezi rapid și să apelezi la ajutorul medicului, chemând o ambulanță veterinară.  În unele cazuri, dacă stările de vomă persistă mai mult de 24h, acestea pot provoca deshidratarea și chiar decesul animalului tău de companie. Tocmai de aceea este important să afli care este cauza unei astfel de stări și să încerci să îți amintești ce a mâncat acesta în ultimele ore.

Răni deschise și sângerări

În cazul accidentelor rutiere sau a altercațiilor cu alte animale agresive, există riscul ca animalul tău să fie rănit. Dacă observi că sângerarea persistă și nu se oprește în cinci minute, atunci ar fi indicat să chemi o ambulanță veterinară, care să transporte animalul direct la cabinetul medicului veterinar. În astfel de situații, pierderea excesivă de sânge poate să creeze probleme grave de sănătate. Tocmai de aceea, este esențial ca orice rană să fie tratată rapid, pentru a împiedica astfel infectarea acesteia. 

Probleme cu urinarea

Dacă observi că animalul tău nu poate să urineze, sau că se confruntă cu dureri la urinare, ar trebui să mergi cu el cât mai repede la o clinică veterinară. În astfel de situații poate fi vorba de o piatră care blochează vezica, împiedicând animalul să elimine urina. Dacă piatra nu este înlăturată rapid, există riscul ca organismul să acumuleze o serie de toxine, care pot deveni periculoase pentru organism, și mai ales pentru rinichi. 

Stări constante de febră

Atunci când animalul tău se confruntă cu stări de febră, ar trebui să îl ții sub observație. Dacă temperatura corpului va crește și vei observa că animalul tău de companie are gingiile închise la culoare, limba uscată, diaree cu sânge, vărsături sau convulsii, atunci ar trebui să suni rapid la medicul veterinar și să chemi o ambulanță.

Pierderea mobilității

În cazul în care animalul tău de companie nu se mai poate deplasa în urma unui accident, ar trebui să acționezi rapid. În general, pierderea bruscă a mobilității poate fi cauzată de o vătămare la nivelul coloanei vertebrale sau de lipsa fluxului sanguin. Tocmai de aceea este esențial consultul unui medic veterinar, care poate decide dacă este necesară o operație sau un anumit tratament pentru recuperare.

Contactul cu substanțe toxice

De multe ori, animalele de companie sunt curioase și vor să descopere mereu obiecte și lucruri noi. Iar din această cauză, există întotdeauna riscul ca acestea să ingereze substanțe periculoase, care le pot pune viața în pericol. Dacă animalul tău de companie a ingerat ierbicide sau insecticide, alimente toxice, otravă pentru rozătoare, dezinfectanți, sau medicamente, ar trebui să contactezi urgent serviciul de ambulanță veterinară. 

Dacă ai în grijă un animal de companie, trebuie să îți asumi responsabilitatea de a-i oferi prietenului tău blănos toată afecțiunea și atenția de care are nevoie, dar și un mediu de viață sănătos. De asemenea, este esențial să fii pregătit și pentru momentele de criză, când apar urgențe medicale iar animalul tău de companie are nevoie imediată de ajutorul unui medic veterinar.

FOTO: https://unsplash.com