În această metodă de tratament, care crește în popularitate aproape în fiecare zi, mai sunt aduse și alte îmbunătățiri moderne, cum ar fi laserul. Se crede că la baza tuturor bolilor stau anumite tulburări de echilibru și ale unor valori în organism. Prin metodă tratamentului cu acupunctură se urmărește readucerea modificărilor din organism la vechea ordine. Această metodă este cunoscută ca o metodă de tratament acceptată în lumea medicală de astăzi.

În tratamentul folosit activ în China, se crede că există unele puncte, și anume meridiane, pe corpul oamenilor. În funcție de boli, aceste meridiane se deteriorează. În timpul tratamentului de acupunctură, se urmărește restabilirea energiei Qi a corpului prin introducerea de ace în zonele în care corpul este perturbat din cauza bolilor. Conform experților, punctele de tratament prin metoda acupuncturii sunt însă unele fixe. Aceste puncte sunt țesuturi conjunctive, mușchi și nervi.

În ce boli este utilizată metoda de tratament prin acupunctură?

Astăzi, metoda de tratament prin acupunctură este utilizată în mod activ în tratamentul multor boli fizice și psihice. Pentru a rezuma pe scurt, iată câteva din cele mai frecvente: paralizie facială sau accident vascular cerebral, renunțarea la fumat, dureri de cap periodice, hipertensiune, vărsături și greață cauzate de tratamentul cu chimioterapie la pacienții cu cancer, oboseală legată de cancer, anxietatea, stresul și schimbările de dispoziție legate de cancer, dificultăți de respirație, insomnie, depresie, sinuzită, astm, boli intestinale, Parkinson, migrene, dureri articulare, musculare și lombare, rinită alergică, crampe menstruale, durere de dinți, reducerea durerii travaliului, probleme legate de menopauză, incontinență la copii, colon spastic.

Tipuri de acupunctură 

Există două tipuri de acupunctură practicate în întreaga lume. Una dintre ele se aplică pe întregul corp. Celălalt se aplică numai pe zona urechii.

Acupunctura corporală

Cu această metodă de tratament acupunctura, multe părți ale corpului pot fi ușor accesibile și tratate. Țesuturile din organism sunt stimulate în funcție de procedurile efectuate cu ace. Se spune că prin această metodă stimulii vor fi percepuți de creier și transmiși organelor aflate în suferință.

Acupunctură urechii

Conform filozofiei chineze, există țesuturi care asigură comunicarea din regiunea urechii și alte organe. Din acest motiv, metoda acupuncturii auriculare este, de asemenea, frecvent aplicată astăzi.

Tehnici utilizate în metodă acupuncturii:

Electropunctură 

În această tehnică, un curent electric este aplicat vârfului acelor. Este considerată a fi mai eficientă în acest fel.

Acupunctura convenţională

Este cea mai aplicată tehnică din lume și din țara noastră. Prin această tehnică, toate acele sunt special sterilizate înainte de proceduri. În plus, acele sunt de unică folosință. Acele aplicate pe anumite părți ale corpului sunt ținute în medie 30 de minute.

Acupunctură cu laser 

Singura diferență a metodei cu laser, care crește în popularitate pe zi ce trece, este aplicarea laserului în loc de ac.

Presopunctura

În această metodă, care este una dintre cele mai remarcabile tehnici, nu se folosește nici ac, nici laser. În această tehnică, spre deosebire de alte opțiuni, se aplică presiune asupra punctelor corpului care trebuie stimulate.

Moxibustie

Are scopul de a lucra asupra corpului prin izolație termică în loc de laser și ac. Această tehnică este comună în special în țările din Orientul Îndepărtat de ani de zile.

Cui i se poate aplică metodă de tratament prin acupunctură 

Metoda de tratament prin acupunctură nu se aplică femeilor care sunt însărcinate doar dacă le este expres recomandată, deoarece poate duce la unele consecințe negative precum nașterea prematură.

Astăzi, ca urmare a unor afecțiuni grave, unii oameni folosesc medicamente anticoagulante. Acupunctura poate fi riscantă pentru persoanele care folosesc aceste medicamente. Prin urmare, nu este recomandată aplicarea metodei la persoanele care iau asemenea medicamente.

Există posibilitatea ca persoanele cu un stimulator cardiac să fie rănite în timpul procedurii. În special metodele în care se folosește curentul electric cresc rata de risc. Din acest motiv, nu se aplică nicio tehnică de acupunctură persoanelor care au un stimulator cardiac în inimă.

Pe scurt, tratamentul nu se aplică mamelor care alăptează sau care se află în primele șase luni de sarcina, bolnavilor de cancer care urmează radioterapie și chimioterapie și persoanelor cu stimulator cardiac. În afară de acestea, tratamentul poate fi aplicat tuturor.

Cum se aplică metoda acupuncturii? 

Tratamentul cu acupunctură se realizează cu ace speciale de acupunctură din oțel steril, argint sau aur pentru a elimina bolile sau disfuncțiile din organism. Aceste ace sunt aplicate în anumite puncte de către medicii care au primit instruire în acupunctură.

Ca în cazul oricărei metode de tratament, înainte de aplicarea acupuncturii ar trebui să fii examinat de medici specialiști. Pe lângă boală pentru care apelezi la acupunctură, ar fi indicat să furnizezi acupuncturistului informații despre trecutul medical. În medie, se folosesc 5 până la 25 de ace, în funcție de zonele care trebuie aplicate în timpul procedurii. Acele stau pe corp o jumătate de oră. 

Efecte adverse precum durerea nu apar în timpul tratamentului cu acupunctură. Între 6 și 10 ședințe de tratament vor fi suficiente pentru a ajunge la rezultatul dorit.

Ca și în cazul multor metode de tratament aplicate astăzi, unele efecte secundare pot fi observate după acupunctură. Aceste efecte secundare variază de la o persoană la alta.

Este cu siguranță o metodă naturală de tratament, deoarece organismului nu I se administrează substanțe chimice. Unii oameni nu experimentează niciun efect secundar. Cu toate acestea, posibilele reacții adverse care pot fi observate la unele persoane după tratament pot fi enumerate după cum urmează:

– Vânătăi, sângerări sau durere în locul în care este introdus acul;

– Perforație de organ în părți apropiate de piele (efect secundar sever);

Agravarea bolii existente.

De aceea, atunci când apelezi la un acupuncturist, acesta trebuie să fie un medic acreditat.

Dacă eşti interesată de terapii alternative, află şi ce este reflexoterapia – beneficii şi contraindicaţii!