Forma de cancer cu cea mai mare rată de deces este cancerul pulmonar, însă cea mai mare temere a femeilor rămâne tot cancerul de sân. Acest lucru s-ar putea datora și faptului că tratamentul, până acum, era mutilant, iar înlăturarea unuia sau ambilor sâni  afectându-le nu numai sănătatea cât și viața socială, viața intimă, pierderea feminității și o imagine de sine alterată. 

Cu tehnologia de astăzi, putem din fericire depista această boală în stadiu incipient, lucru care asigură atât supraviețuirea, vindecarea dar și menținerea sânului/sânilor. Astăzi, tratamentul chirurgical este în majoritatea cazurilor conservator, pacienta păstrându-și sânul, riscul de recidivă fiind similar cu cel estimat în cazul mastectomiei.

Cum putem preveni un diagnostic de cancer la sân aflat într-un stadiu avansat?

Pentru a-și asigura sănătatea, orice femeie trebuie să efectueze anual un screening de prevenție. Acesta constă în examenul clinic completat de ecografie mamară sau mamografie, în cazul femeilor cu vârsta de peste 40 de ani. Tehnologia echipamentelor medicale moderne pot detecta, astăzi, leziuni de dimensiuni milimetrice, ce pot fi tratate mult mai blând și vindecate cu mai puține riscuri.

Tratamentul modern al cancerului la sân

Dacă ați fost diagnosticată cu o formă de cancer la sân, este important să cunoașteți câteva lucruri despre parcursul terapeutic ce urmează. În primă fază, dacă leziunea depistată a fost deja confirmată, urmează stadializarea tumorii, urmând ca o echipă medicală formată din mai mulți specialiști să identifice care este tratamentul optim pentru dumneavoastră. În unele cazuri, este recomandată efectuarea chimioterapiei înaintea de intervenția chirurgicală, pentru a micșora formațiunea. În timpul operației, medicul chirurg va efectua o tehnică, numită tehnica ganglionului santinelă, prin care va afla dacă celulele canceroase au ajuns la nivelul ganglionilor axilari, caz în care vor fi extirpați și aceștia. Este foarte important de reținut că în cazul exciziei ganglionilor axilari trebuie început drenajul limfatic, pentru evitarea limfedemului. 

Informarea pacientelor care se confruntă cu un astfel de diagnostic este deosebit de importantă. Psihologii spun că în cazul femeilor diagnosticate cu cancer la sân, predictibilitatea pașilor care urmează în tratamentul cancerului la sân și o bună înțelegere a mecanismului bolii au un efect benefic asupra felului în care pacienta se mobilizează pentru a intra în lupta cu boala. Așadar, dacă vă aflați într-o astfel de situație, nu ezitați să întrebați medicul care vă urmărește tot ceea ce considerați că nu ați înțeles sau nu cunoașteți încă despre starea dumneavoastră de sănătate.