De ce se ajunge cel mai des la pierderea sânilor?

  Medicina a evoluat iar astăzi operația de mastectomie nu mai este folosită atât de des. Pierderea sânului este asociată cu pierderea feminității iar impactul psihologic pe care această operație îl are asupra unei femei este mutilant. Imaginea de sine, lipsită de feminitate este percepută ca și cum a fi și a celor din jur, lucru care nu ar trebui generalizat.

Ceea ce este important de reținut este că metodele chirurgicale prin care cancerul de sân este tratat nu mai impun extirparea sânului, ci se reușește înlăturarea cancerului doar prin eliminarea țesutului afectat.

Când poate fi evitată pierderea sânului?

Cheia succesului în cazul tratamentului cancerului de sân este depistarea precoce a acestuia. Cu cât boala se află într-un stadiu incipient, cu atât tratamentul va fi mai puțin anevoios. De aici și importanța efectuării cu regularitate a controalelor de rutină recomandate de specialiști.

Prin operația de lumpectomie, chirurgii reușesc astăzi să înlăture țesutul afectat de cancerul de sân, conservând astfel sânul în condiții de siguranță asemănătoare cu cele ale efectuării mastectomiei. O altă veste bună este că să atunci când se impune extirparea sânului, există varianta de reconstrucție imediată a sânului, adică în cadrul aceleiași operații. În acest sens, o echipă medicală formată din chirurgi oncologi împreună cu un chirurg specializat în chirurgie oncoplastică vor încerca să reconstituie sânul în același moment operator cu cel al extirpării lui.

Prevenția și screening-ul

Oricât de mult încercăm să evităm factorii de risc cauzatori de boli oncologice, cancerul de sân poate apărea și din alte motive, cum ar fi o mutație genetică moștenită. Așadar, cea mai eficientă metodă prin care putem sta departe de un cancer de sân avansat, care ne lasă puține opțiuni de tratament, și acelea anevoioase, este efectuarea screening-ului de prevenție. Ecografia mamară la femeile tinere și mamografia, peste 40 de ani sunt investigațiile imagistice care efectuate anual, ne pot ține departe de un diagnostic ce poate mutila viața unei femei.