Există foarte multe tipuri ale virusului HPV, cele mai multe determinând infecții asimptomatice, inofensive, care trec de la sine. Doar anumite tipuri HPV sunt strâns legate de un risc crescut de dezvoltare a precancerului și a cancerului de col uterin. De aceea este foarte importantă identificarea precisă a tipului sau tipurilor HPV prezente cu ajutorul testului de genotipare HPV. El oferă informații esențiale pentru elaborarea unui plan de monitorizare personalizat și eficient. Acest demers poate juca un rol crucial în gestionarea și reducerea riscurilor asociate infecției cu HPV, asigurând o supraveghere medicală adecvată și o abordare proactivă pentru menținerea sănătății intime a fiecărei femei. 

Ce este genotiparea HPV?

Genotiparea HPV este un test avansat de diagnostic molecular, menit să identifice cu precizie tipul specific de HPV prezent în organism. Această analiză detaliată permite diferențierea între multiplele forme ale virusului, fiecare având implicații distincte asupra sănătății. Tipurile de HPV cu risc oncogen scăzut sunt de obicei asociate cu apariția negilor genitali. Cele 14 tipuri HPV cu risc oncogen cert înalt, dintre care cele mai agresive sunt HPV 16 și HPV 18, sunt recunoscute pentru legătura lor directă cu dezvoltarea precancerului și a cancerului de col uterin, precum și a altor tipuri de cancer genital.

Pe baza testului de genotipare HPV, medicul ginecolog evaluează riscul individual al pacientei de a dezvolta leziuni precanceroase sau cancer de col și concepe un plan de monitorizare specific, cu scopul de a identifica precoce orice consecință a infecției virale asupra celulelor de la nivelul colului uterin și de a interveni la nevoie prompt și eficient.

Rezultatul testului de genotipare HPV este negativ (HPV nedetectabil), dacă în proba pacientei nu se identifică niciunul dintre tipurile evaluate. Aceasta înseamnă că pe termen mediu riscul pacientei de a dezvolta precancer sau cancer de col este foarte mic și că următoarea repetare preventivă a testului poate fi spațiată la 3-5 ani.

Rezultatul pozitiv al genotipării HPV arată dacă infecția este unică sau multiplă, identifică tipul sau tipurile de HPV prezente în proba analizată şi precizează categoria de risc din care acestea fac parte. În acest caz, planul de monitorizare destinat prevenirii și detectării precoce a eventualelor leziuni precanceroase va include investigații suplimentare: citologie Babeș-Papanicolaou, biomarkeri moleculari, colposcopie.

Cum se desfășoară testul la Clinica Micomi? 

În cadrul Clinicii Micomi, testul de genotipare HPV este simplu și nedureros, recoltarea probei fiind similară cu cea pentru testul citologic Babeș-Papanicolaou. Echipa Clinicii este specializată în diagnosticul și monitorizarea infecțiilor HPV, oferind o experiență sigură și confortabilă și posibilitatea de a opta, în funcție de situația medicală individuală, între teste de genotipare care se referă strict la tipurile cu risc oncogen înalt sau la alte teste care acoperă plaje virale mai largi, cuprinzând și tipuri HPV clasificate internațional ca având risc posibil oncogen (mediu) sau risc scăzut.

Contactează Clinica Micomi pentru a afla mai multe despre testele disponibile și despre cum îți poți proteja sănătatea.

Referințe: