Pașii esențiali pentru înregistrarea mărcii la OSIM

1. Cercetarea prealabilă  

Înainte de a demara orice proces de înregistrare, este vital să efectuezi o cercetare amănunțită pentru a verifica dacă marca pe care vrei să o înregistrezi nu a fost deja revendicată. OSIM oferă posibilitatea efectuării unei verificări online sau la sediul lor.

2. Pregătirea dosarului  

Odată ce ai stabilit unicitatea mărcii tale, următorul pas este completarea dosarului necesar înregistrării. Acesta va include detalii despre marca în sine, logo (dacă este cazul) și informații legate de titular.

3. Trimiterea dosarului și așteptarea răspunsului  

După ce ai pregătit dosarul, acesta trebuie trimis către OSIM pentru evaluare. Perioada de evaluare poate varia, dar în general durează câteva luni. Este important să fii pregătit pentru eventualele întrebări sau solicitări de informații suplimentare din partea instituției.

Protejarea brandului tău în mediul online

1. Securizarea domeniilor asociate  

Asigură-te că înregistrezi toate variantele de domeniu care ar putea fi asociate cu marca ta. Aceasta este o metodă preventivă pentru a împiedica competitorii sau indivizii cu intenții malițioase să înregistreze domenii similare.

2. Monitorizarea constantă  

Folosind diverse instrumente online, este esențial să monitorizezi în mod constant mențiunile brandului tău pe internet. Astfel, vei fi la curent cu orice încercare de uzurpare sau atacuri asupra reputației tale.

3. Abordarea legală în cazul încălcărilor  

Dacă identifici orice încălcare sau tentativă de uzurpare a brandului tău, este esențial să te adresezi imediat unui avocat specializat în dreptul proprietății intelectuale. Actul rapid și eficient poate salva ani de muncă și investiții.

În acest context competitiv, a proteja și a gestiona imaginea brandului tău nu este doar o chestiune de legalitate, ci și una de supraviețuire pe piață. Un brand puternic, bine definit și protejat, poate fi unul dintre cele mai valoroase active ale unei companii. 

Misiunea și vizibilitatea: Două elemente cheie în protejarea brandului

1. Întărirea misiunii brandului   

Înregistrarea mărcii la OSIM este doar primul pas în asigurarea integrității brandului tău. După ce obții marca OSIM, este esențial să ai o misiune clară și valorile bine definite, pe care să le comunici în mod coerent și consecvent. Acesta este fundamentul care creează un scut moral și emoțional în jurul mărcii tale, fortificând-o în fața potențialelor atacuri sau încercări de copiere.

⬥ Cultivă un discurs de brand puternic și coerent  

⬥ Angajează-te în acțiuni de responsabilitate socială  

⬥ Fii consecvent în comunicare și în promisiunile făcute clienților

2. Creșterea vizibilității online în mod autentic   

În mediul digital, vizibilitatea este la fel de importantă ca și protecția legală. O strategie de conținut robustă și autentică, care să rezoneze cu valorile brandului tău, îți poate consolida prezența și poate acționa ca un scut împotriva atacurilor.

◈ Publică conținut de calitate și relevant pentru audiența ta

◈ Interacționează cu urmăritorii într-un mod transparent și autentic

◈ Folosește platformele de social media pentru a-ți promova marca într-un mod care să reflecte valorile și misiunea companiei

Un alt aspect important este utilizarea tehnologiilor moderne pentru a monitoriza constant mediul online. Setează alerte Google pentru numele brandului tău, folosește instrumente de monitorizare a mențiunilor și fii mereu pregătit să reacționezi într-un mod profesionist la orice situație care ar putea afecta imaginea mărcii tale. 

În lumea digitală de astăzi, unde informația circulă cu o viteză amețitoare și unde reputația unei mărci se poate schimba peste noapte, protejarea brandului este un proces continuu. Nu este suficient să înregistrezi marca și să obții drepturile legale; este esențial să construiești și să cultivi activ și constant imaginea brandului tău.