Iată doar câteva dintre pericolele de care te scapă acest tip de tratament, care are meritul de a-ți oferi o senzație de libertate și de încredere în sine mult superioare oricărei alte soluții!

Un implant dentar te scapă de resorbția osoasă 

Pe lângă funcțiile de bază pe care le îndeplinesc în mestecarea alimentelor, dinții au și un rol în stimularea osului maxilarului. În absența lor, are loc un proces continuu și ireversibil de resorbție sau de topire a osului alveolar care până atunci avusese un rol de susținere, de care este lipsit. 

Acest proces de resorbție osoasă se petrece cu mare rapiditate în primele trei luni de după pierderea dintelui și apoi continuă într-un ritm semnificativ timp de un an. 

În final, resorbția osoasă te poate împiedica să apelezi, pe viitor, la un tratament, deoarece pur și simplu nu va mai exista os pe care să fie fixat un implant dentar. Pentru a compensa această absență, va trebui să apelezi la proceduri mai complicate, mai scumpe și care durează mai mult timp, precum adiția de os.

Pentru a nu ajunge la astfel de complicații, soluția ideală constă în a înlocui cât mai rapid dintele pierdut, înainte ca osul să se atrofieze. 

Un implant dentar previne migrația dinților

Un alt fenomen nedorit cu care te poți confrunta, atunci când ai pierdut un dinte, este cel al migrației dinților sănătoși rămași. Din cauza apariției în cavitatea bucală a unui spațiu gol, nefiresc, ceilalți dinți au tendința de a-și modifica poziția naturală. Sunt afectați în cel mai înalt grad cei vecini cu dintele pierdut: din față, din spate și antagonistul.

În timp, consecințele sunt profund neplăcute. Se poate ajunge, de pildă, la expunerea rădăcinilor, care va avea ca efect o nedorită mobilitate dentară. Cresc riscurile de apariție a pungilor parodontale și a cariilor, deoarece apare un mediu favorabil pentru bacterii. În final, se ajunge la afectarea funcției masticatorii și chiar la pierderea altor dinți.

Alte probleme de sănătate rezolvate de un implant dentar

Prin diferitele modificări ce au loc în cavitatea bucală chiar și în urma pierderii unui singur dinte, este afectat modul în care muști și mesteci alimentele. De aici până la apariția altor probleme nu este decât un pas. Cele mai serioase dintre ele vizează procesul digestiei care, dacă nu se desfășoară în cavitatea bucală în condiții optime, va fi afectat și în etapele următoare pe care le presupune.

Apoi, nu trebuie uitat faptul că dinții au un rol fundamental atât în conturarea feței, cât și în formarea sunetelor. Pierderea lor poate să modifice simetria feței și poate să afecteze modul în care rostești sunetele. 

De ce să te confrunți cu toate aceste probleme, când rezolvarea lor îți este la îndemână? Mergi la o clinică stomatologică și alege un implant dentar potrivit pentru tine! Astfel, îți vei proteja sănătatea și vei fi din nou cu zâmbetul pe buze.