După apă, cafeaua este cea mai consumată băutură din lume și cea mai tranzacționată marfă după petrol. Într-o cafenea, va fi opțiunea care generează cel mai mare volum de vânzări în timpul zilei, iar la locul de muncă, va fi principalul protagonist prin intermediul aparatelor de vending.
Popularitatea sa nu este întâmplătoare: pe lângă gustul, posibilitățile și combinațiile sale, de-a lungul anilor au apărut noi cunoștințe despre cafea legate de beneficiile sale pentru sănătate: reducerea bolilor cardiovasculare, prevenirea riscului de apariție a bolii Parkinson; un aliat împotriva fibrozei hepatice și întârzierea îmbătrânirii celulare.
Ea este reluată chiar de unul dintre cei mai importanți dușmani din ultimii ani, Covid-19. Studii recente indică contribuția pozitivă a cafelei la protejarea organismului împotriva riscului de îmbolnăvire cu coronavirus.
Dacă la interesul care a înconjurat întotdeauna cafeaua se adaugă și preocuparea tot mai mare a consumatorilor pentru sănătate și nutriție, se vor realiza noi studii legate de proprietățile cafelei.
Acum, un nou studiu de la Harvard, condus de expertul medical Boukje van Gelder, confirmă premisa că un consum regulat de cafea este bun pentru creier. Acest lucru este atestat de studiul efectuat timp de 10 ani pe 676 de voluntari adulți; un deceniu în care utilizatorii au consumat cantități diferite de cafea.
Cafeaua încetinește declinul cognitiv
Cercetările lui Gelder arată că persoanele care au consumat cafea au suferit mai puțin declin cognitiv decât cele care nu au făcut-o. În special, studiul a constatat că acei cetățeni care consumau trei cești pe zi aveau un impact semnificativ mai mare decât cei care consumau mai puțin.
Cum ne protejează cafeaua creierul?
Investigând în continuare această relație, studiul relevă mai multe beneficii ale consumului de cafea la adulți, cum ar fi o creștere a serotoninei și a acetilcolinei, substanțe care stimulează creierul și ajută la echilibrarea barierei hematoencefalice, rețeaua de vase de sânge care acționează ca o barieră împotriva substanțelor dăunătoare pentru organism.
Pe scurt, micronutrienții din cafea ar putea preveni deteriorarea țesuturilor de către radicalii liberi, o moleculă legată de riscul de cancer. În cele din urmă, cafeaua conține cantități mari de trigonelină, o vitamină B6 cu efecte antioxidante, care ajută, de asemenea, la protejarea vaselor de sânge din creier.
Calitatea boabelor de cafea contează
La fel ca în majoritatea cazurilor, nu orice cafea își va oferi beneficiile în cea mai mare măsură. În acest caz, contează calitatea, originea și metodele de consum. La rândul său, expertul medical recomandă consumul de cafea făcută din boabe proaspăt măcinate și cu o prăjire închisă la culoare, naturală, pentru a evita substanțele chimice.
Din fericire, cultura cafelei se dezvoltă ca un foc de paie, iar sectorul cafelei este martor la o schimbare calitativă către calitate: de la cafele tip Robusta la Arabica și de la cafea prăjită la naturală. Cererea de cafea de calitate superioară, de origine Arabica și cu componente mai ecologice, crește pe zi ce trece.
Pe de altă parte, metodele de obținere a acelei cafele sănătoase, printre care se remarcă aparatele super-automate și mașinile de cafea de tip expresor cafea din ce în ce mai inovatoare. Triumful aparatelor superautomate a fost marcat și de faptul că consumatorii erau dornici de rezultate de calitate cât mai asemănătoare cu cele ale unei cafenele de specialitate, dar și în alte segmente, cum ar fi hoteluri, supermarketuri, retail, acasă etc.
Avantajul major al unui expresor cafea este că prepară cafeaua în doar câteva secunde. De asemenea, permite mai multe tipuri de cafea, altele decât espresso, cum ar fi Americano, macchiato și mocha. Există chiar unele modele care permit și capsule, ceea ce face ca prepararea să fie și mai ușoară.