Banda kinesiologica stimulează circulația sangvină și ajută la îmbunătățirea tonusului muscular, reduce edemul și ameliorează spasmele musculare. Această bandă este ușor de aplicat, nefiind nevoie de cunoștințe medicale pentru acest lucru. Este un dispozitiv care asigura o susținere eficientă a mușchilor, precum și a zonelor mai slăbite ale corpului sau celor care sunt solicitate intens. Persoanele care se află într-o perioadă de recuperare fizică sunt sfătuite să folosească banda kinesiologică, la fel și femeile însărcinate – atunci când avansează sarcina iar centrul de greutate se modifică și încep să resimtă dureri la nivelul spatelui.

Cum se folosește corect banda kinesiologică?

Pentru a calma durerea, banda trebuie să fie aplicată pe piele în zona respectivă. Odată aplicată, în funcție de localizare, o puteți folosi pentru aproximativ trei – cinci zile. În cazul în care utilizați banda în timpul activităților sportive, recomandarea specialiștilor este să o aplicați cu o ora înainte de a începe antrenamentul. La momentul aplicării benzii, pielea trebuie să fie curată și uscată. Pentru ca marginile să nu se îndoaie, cel mai bine este să le decupați și să le rotunjiți.

Banda nu trebuie să fie întinsă la maxim și o puteți așeza în formă de „I”, „X” sau „Y”, în funcție de nevoile fiecărui pacient. Este important ca banda kinesiologică să fie aplicată de-a lungul mușchiului, însă ideal ar fi să cereți mai întâi părerea unui terapeut care să va învețe cum să procedați. În afară de faptul că puteți folosi aceste benzi acasă, ele pot să fie folosite și în săli de sport, în centrele de kinetoterapie sau în unități medicale.

În ce fel acționează banda kinesiologică?

Beneficiile terapeutice ale folosirii benzii kinesiologice sunt multiple. Având în vedere faptul că această bandă este elastică și flexibilă, ea se mișcă odată cu corpul și asigură susținerea necesară fără să existe posibilitatea de a aluneca. Datorită elasticității benzii este favorizată ridicarea pasivă a pielii, ceea ce generează un efect de vid care ajută la drenarea sistemului limfatic și a celui venos. Aplicarea unei benzi kinesiologice face ca țesuturile care sunt umflate sau care s-au învinețit să se poată vindeca mai rapid.

Folosirea benzii stimulează circulația sângelui, ceea ce asigură o mai bună alimentare cu substanțe nutritive și oxigen a mușchilor care au obosiți sau care sunt folosiți intens. Astfel, crampele sau spasmele musculare pot fi prevenite sau calmate eficient. De asemenea, banda kinesiologică are capaciatatea de a disipa vanataile prin îndepărtarea sângelui acumulat sub piele.

În ce situații nu este recomandată banda kinesiologică?

Este foarte important ca banda kinesiologică să nu fie aplicată pe o rana deschisă, pentru că pielea poate ajunge să fie afectată și pot să apară infecții. Nu este recomandată nici în caz de tromoboză, pentru că viteza fluidelor este mai mare și se poate ca un cheag de sânge să fie dislocat și să se ajungă chiar la deces. Pacienții cu cancer sunt sfătuiți să nu folosească acest tip de bandă, pentru că pot să apară probleme pe fondul creșterii vitezei sângelui. Folosirea benzii este contraindicată și în caz de insuficiență cardiacă congestivă sau dacă suferiți de o boală renală.

La persoanele cu diabet se poate ca sensibilitatea să fie scăzută în unele părți ale corpului și de aceea există posibilitatea ca banda să nu producă efectul așteptat. Este recomandat să aveți în vedere și eventualele alergii, pentru că va puteți confrunta cu reacții alergice severe în cazul în care pielea dumneavoastră este sensibilă la adezivul de pe bandă. De asemenea, în cazul în care pielea dumneavoastră este fragilă și observați fisuri la nivelul acesteia, recomandarea este să nu aplicați banda în zonă respectivă.