În urma programelor derulate de Consiliul Județean Ilfov, prin Biroul Protecția Animalelor, 158 de câini și 22 de pisici și-au găsit familii iubitoare în ultimele cinci luni. Altfel spus, 180 de vieți ale unor animale, salvate și schimbate! Primul proiect al CJ Ilfov a fost lansarea platformei de adopții: www.ilfovadopta.ro, unde se regăsesc informații despre toţi câinii din adăposturile din Ilfov. La secţiunea ADOPTĂ, sub fiecare fotografie a cățeilor, sunt prezentate câteva detalii esenţiale despre animale: sex, vârstă şi comportament. Inițiativa a venit ca o soluție la problema animalelor fără stăpân de pe raza județului și se desfășoară sub îndemnul „Adoptă un caine, schimbă o viață!”. Dată fiind rata de adopție extrem de scăzută din România, obiectivul a fost acela de a promova adopția câinilor şi de a încuraja sterilizarea animalelor cu și fără stăpân. În concluzie, oamenii sensibilizaţi de suferinţa animalelor fără stăpân, au ales, gratuit, simplu și rapid, să își facă un prieten pe viață.

A urmat campania „Umple g⚽️lul din viața ta”, cu același obiectiv, ca rezultat al parteneriatului încheiat de Consiliul Județean Ilfov cu Liga Profesionistă de Fotbal, prin care câinii din adăposturile publice sunt prezentați la meciurile oficiale din Liga I. Câinii intră în teren însoțiți de jucători, înainte de startul partidelor.

Ulterior, programul s-a extins si pentru meciurile care se defășoară în sală, în baza unui protocol de colaborare cu Clubul Sportiv Rapid, cățeii urmând a fi prezentați înaintea meciurilor de handbal și baschet organizate de clubul sportiv. Campania a reușit să strângă aplauze din lumea întreagă. Publicații precum The Guardian, La Vanguardia, La Stampa, ESPN, Reuters, BBC au relatat despre proiect, iar țări precum Bulgaria, Grecia și Italia l-au preluat.

De asemenea, sub deviza „Mai multă responsabilitate, mai puțină suferință”, Consiliul Județean Ilfov a cumpărat și a instalat un sistem de camere de supraveghere în localitatea Domnești, cu scopul diminuării ratei de abandon a animalelor. Acum, proiectul se extinde și în localitatea Tunari, unde la fel ca în Domnești, vor fi montate camere de supraveghere în zonele în care sunt abandonate animale.

În luna septembrie s-a desfășurat „Caravana Responsabilității”, o campanie de informare despre beneficiile microcipării și sterilizării animalelor și despre obligațiile legale ale stăpânilor acestora. Campania s-a desfășurat în parteneriat cu Primăria Capitalei prin Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) și Poliția Locală.

Cele mai recente proiecte ale echipei Protecția Animalelor CJ Ilfov sunt „Livrăm Bucurie” și „Citește în ochii lor!”. Primul constă într-un parteneriat cu compania FAN Courier, prin care curierii distribuie stickere cu mesaje de încurajare a adopției animalelor. Iar cel de-al doilea presupune un parteneriat cu Librăriile Cărturești. Cărțile cumpărate din Cărturești vin însoțite de semne de carte pe care se regăsesc fotografii cu câini disponibili pentru adopție. 

Cu peste 4 milioane de câini abandonați, România ocupă locul doi în Europa și 10 în lume într-un clasament referitor la câinii fără stăpân.