„Din punctul meu de vedere, da (este un moment bun – n.red.). Lucrez și cu clienți finali, care cumpără un apartament și aici se oprește aventura lor în piața rezidențială, dar și cu investitori. Investiția imobiliară este ceva palpabil, ușor de înțeles”, a răspuns Bogdan Iliescu, Associate Director Residential în cadrul companiei de consultanță Crosspoint Real Estate, întrebat fiind dacă este un moment bun pentru achiziționarea unui apartament.

„Piața noastră rezidențială ajunge la o maturitate. Dezvoltatorii încep să facă proiecte din ce în ce mai bine puse la punct și gândite pentru cumpărător. Atunci, această investiție are un beneficiu pe termen lung.

Sunt foarte mulți investitori, din ce observ la clienții mei, care nu se uită atât de mult la randamentul pe care îl produce investiția, ci mai mult la calitatea proiectului”, a mai adăugat el. Practic, ei vor să se asigure că și peste 10-15 ani locuința cumpărată acum va fi ușor de vândut sau de închiriat.

În opinia specialistului, tocmai calitatea proiectelor va face diferența de acum înainte, nu doar în modul în care investitorii își plasează banii, ci și în opțiunile făcute de familiile aflate în căutarea unei noi locuințe.

O mișcare bună, la ora actuală, poate fi achiziția unui apartament off-plan, având în vedere faptul că, pe fondul situației generate de pandemia de coronavirus, într-unele dintre marile orașe din țară la nivelul pieței închirierilor există o supraofertă.

Fiind vorba despre un proiect care va fi demarat abia acum, locuința pe care o vei cumpăra va fi livrată în 1-2 ani, iar în tot acest timp lucrurile se pot schimba.

„Lumea este încrezătoare că lucrurile își vor reveni la anul, cel puțin pe partea de închirieri, la ce se întâmpla înainte de restricțiile impuse în contextul pandemiei”, spune Bogdan Iliescu.

Potrivit datelor celor mai recente date, în primul trimestru din 2020 doar în București erau disponibile la închiriere circa 12.000 de apartamente. În trimestrul III, se căutau chiriași pentru 20.000 de apartamente.

Chiria medie solicitată a suferit unele ieftiniri în aceste condiții, ajungând de la 300 la 295 de euro/lună în cazul garsonierelor și de la 450 la 425 de euro/lună pentru apartamentele cu 2 camere.

Similar, în Cluj-Napoca numărul apartamentelor scoase pe piața închirierilor ajungea trimestrul trecut spre 6.500, față de aproximativ 4.000 în primele trei luni din an, iar în Timișoara se apropia de 5.000 de unități față de puțin peste 3.000 la începutul lui 2020.

Scad prețurile în următoarele luni?

Anul 2020 a fost unul în care pandemia de COVID-19 și-a spus cuvântul în toate aspectele vieții noastre. Climatul plin de incertitudini pe care l-a generat, în special în primele luni, i-a făcut pe mulți să se întrebe dacă nu cumva prețurile locuințelor vor ajunge să scadă în contextul crizei sanitare.

„De când lucrez în imobiliare, după ce s-a terminat criza din 2008, toată lumea așteaptă să scadă prețurile. Prețurile, însă, nu scad. Piața noastră este în creștere, dacă ne uităm la cifre. Nu vorbim despre ce spune o persoană sau alta, statisticile oficiale arată că există creștere și că ea va exista în continuare, totul, automat, dacă va fi susținut de economie”, mai spune specialistul.

În ciuda previziunilor extem de sumbre apărute în contextul pandemiei, care anticipau nu doar ieftiniri, ci și prăbușirea pieței imobiliare, tendința în real estate este cu totul alta, spune el.

„Trendul este ascendent. Poate nu mai sunt creșteri cu 5%-6% pe an, dar ele există”, a ținut să sublinieze Iliescu.

Cât despre achiziția unei locuințe off-plan în această perioadă, el menționează că, în condițiile date peste un an și jumătate, când apartamentul va fi livrat de către dezvoltator, cu siguranță va avea un plus de valoare.

„Nu cred că prețurile vor scădea pe termen mediu. Pe termen scurt, cu siguranță nu”, a mai spus expertul.

Dacă analizăm Indicele Imobiliare.ro, vedem că prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare în România de către proprietari și dezvoltatori a crescut în octombrie cu 2,4% și în noiembrie cu 1,2%. Metrul pătrat a ajuns să se vândă cu 1.351 de euro.

În București, apartamentele se vând, în medie, cu 1.400 de euro/mp util. Pe segmentul locuințelor noi, scumpirile au fost destul de substanțiale în noiembrie față de luna precedentă, respectiv cu 4%.

Cel mai scump oraș din țară rămâne Cluj-Napoca. Aici, metrul pătrat a ajuns, doar pe parcursul lunii trecute, să se scumpească de la 1.826 de euro la 1.840 de euro, potrivit Indicelui Imobiliare.ro.