„Au fost evenimente care au influențat piața chiriilor, dar dacă în zona rezidențială nu regăsim un impact foarte mare, putem spune că în zona comercială și de birouri impactul a fost semnificativ.

În zona rezidențială, chiriașii și-au păstrat locuințele pe care le aveau, dar foarte multe spații de birouri s-au eliberat pentru că unele companii și-au restâns activitatea și cele mai multe s-au dus într-o activitate cu angajații în online”, a declarat Eugen Encuțescu.

Ca răspuns la tendința de retragere de pe componenta de birouri a chiriașilor, unii proprietari din sfera office au acționat sau s-au arătat interesați de posibilitatea de a schimba destinația actuală a spațiilor într-una rezidențială. „Nu este simplu de efectuat, dar cu siguranță sunt mulți care studiază această oportunitate și sunt câțiva care au și trecut la fapte pe această zonă”, a mai spus specialistul.

Pe segmentul rezidențial, cei mai mulți chiriași și-au păstrat apartamentele, dar au existat și persoane care au decis să își schimbe locuința cu una mai spațioasă, pentru a putea lucra în voie de acasă, transformând o cameră în birou.

În ultima perioadă, cererea continuă să crească în București și nu numai, mai cu seamă în contextul revenirii studenților. În ciuda anunțurilor făcute de multe facultăți cu privire la trecerea pe un sistem de predare online, aceștia par că urmează tiparul cunoscut deja și se întorc în marile orașe.

„Ne așteptăm la o cerere în creștere în continuare pentru că reîntoarcerea studenților este naturală. Chiar dacă vor frecventa cursurile online, observăm că ei se întorc în marile centre universitare. Cu siguranță vor dori să închirieze anumite locuințe, mai ales prin faptul că sunt cămine studențești care vor fi închise. (…) Ei au o apartenență la o anumită comunitate, au grupuri de prieteni formate în centrele universitare și nu rămân, în general, în orașele de origine”, a mai adăugat CEO-ul Eugene Estate.

Chiriile în marile orașe

În acest moment, circa 14.000 de apartamente sunt disponibile pentru închiriere în patru dintre marile orașe din România, centre universitare. Cele mai multe sunt în Capitală, aproape 8.000, peste nivelul înregistrat în perioada similară a anului trecut. Dintre acestea, în jur de 3.300 sunt garsoniere.

Și cererea e mare, mai bine de 9.200 de potențiali chiriași arătându-și interesul pentru apartamentele de închiriat din București.

Chiria medie ajunge în Capitală, pentru o garsonieră, la 280 de euro/lună. Pentru un apartament cu 2 camere, chiriașul trebuie să scoată din buzunar, în medie, 420 de euro/lună.

În Cluj-Napoca, oferta este de 2.660 de apartamente, din care 1.000 sunt gasorniere. Aici se observă o ușoară ieftinire față de aceeași perioadă a anului trecut. Pentru un apartament cu două camere, chiria medie a scăzut cu 40 de euro.

Mai bine de 2.200 de apartamente sunt disponibile pentru închiriat și în Timișoara. Cele mai ieftine spații locative se găsesc în zone precum Traian sau Piața Maria. În centru, o locuință se închirază cu 400 de euro. Prețurile nu au scăzut aici față de anul trecut.

Nici în Iași nu au fost observate ieftiniri. O garsonieră poate fi închiriată cu, în medie, 248 de euro pe lună. Centrul Civic, Independenței și zona ultracentrală sunt considerate în continuare zone scumpe, în aceste locuri un apartament cu două camere fiind închiriat cu 400 de euro.