93% din antreprenorii români folosesc fondurile proprii pentru a porni o afacere 

După ce epuizezi și riști propriul capital, apare problema de a obține o finanțare externă pentru a continua dezvoltarea afacerii. Însă, de multe ori, banii sunt puțini și “scumpi”, iar presiunea pe venituri devine și mai mare. 

Conform cercetării realizate în martie 2023, de către Impact Hub Bucharest și Startarium, cu sprijinul ING Bank și Bravva Angels, Profil de Antreprenor, 93% dintre antreprenorii români își folosesc fondurile proprii atunci când pornesc o afacere, în timp ce doar 7% vin în completarea bugetelor cu granturi, premii și sponsorizări. 

Același studiu arată că aproape 60% dintre respondenți consideră că este dificil și foarte dificil să obții finanțare nerambursabilă. Cu toate acestea, întrebați care sunt prioritățile lor pentru următoarele 6-12 luni, 107 antreprenori au declarat că își propun să atragă investiții menite să contribuie la poziționarea și scalarea afacerilor lor. În acest context, competiția “Românii sunt antreprenori” poate fi o soluția pentru a obține un impuls financiar. 

„Sănătatea financiară a clienților este unul dintre pilonii noștri principali, de aceea sprijinim programele de mentorat și de consultanță dedicate antreprenorilor care doresc să își crească afacerea. Așadar, suntem încântați să reluăm una dintre cele mai importante competiții pentru antreprenorii la început de drum din România, cunoscută până acum ca Startarium PitchDay”, a declarat Serge Offers, Head of Business Banking, ING Bank Romania.

Despre “Românii sunt antreprenori”

Românii sunt antreprenori aduce cu sine și simplificarea procesului de aplicare: în categoria “Ideea ta” se poate înscrie orice antreprenor aspirant, care are o idee de afaceri în care crede, pentru șansa de a câștiga unul dintre cele 10 premii dedicate. Pentru societățile existente, organizatorii evenimentului au creat două categorii distincte: cea de startupuri („Startup”), pentru companii cu o vechime între 1 și 3 ani, și cea de operațiuni în derulare („Running ops”), dedicată afacerilor mai mult de 3 ani de activitate.

„După trei ani de pauză a Startarium Pitchday, una dintre cele mai cunoscute competiții din România dedicate startupurilor, ne bucurăm să o relansăm sub o nouă identitate, dar cu același scop: celebrarea spiritului antreprenorial, reconfirmarea diversității și potențialului ideilor bune de business, a eforturilor startupurilor de a transforma ideile în afaceri de succes și ca o dovadă că există companii care au demonstrat că pot crește și evolua.”Vlad Craioveanu, CEO și Cofondator Impact Hub Bucharest.

Premii cumulate de 100.000 de euro pentru antreprenori

Înscrierile se pot face pe platforma dedicată Startarium, până la data limită de 12 noiembrie. 

Pentru înscrierea în categoria dedicată voturilor de popularitate “Ideea ta”, antreprenorii vor încărca în platformă un video, care odată validat de către echipa organizatorilor, va intra în etapa de strângere de voturi. Se vor acorda 10 premii x 1000 Euro acelor antreprenori care vor strânge cel mai mare număr de voturi.

Premiile dedicate afacerilor din categoriile Startup & Running ops vor fi oferite în baza unui proces de jurizare. Decizia va aparține unui juriu format din mentori Startarium, oameni de afaceri și reprezentanți ai mediului corporate.

Din totalul înscrierilor, juriul va selecta 35 de afaceri în categoria de Startup și 21 în categoria Running Ops, care vor intra în semifinală. În ziua marelui eveniment, 7 finaliști din fiecare categorie vor urca pe scena Românii sunt antreprenori pentru susținerea pitch-ului în fața juriului, publicului și a presei. Dintre aceștia, juriul va selecta câte 2 câștigători per categorie, care vor primi premii totale în valoare de 90.000 Euro, nerambursabili.

Evenimentul își propune de asemenea să celebreze afacerile de succes, aducând în fața publicului povești inspiraționale ale antreprenorilor cu potential. ”Românii sunt antreprenori” va avea loc pe 29 noiembrie, la Radisson Blu Hotel.

Mai multe detalii despre regulamentul de înscriere, derularea competiției și eveniment pot fi găsite pe platforma Startarium.