Grosimea pielii variază în funcție de zonele corpului, la fel și culoarea și textura. De pildă, pielea de pe tălpi și palme este mult mai groasă decât în orice altă zonă a corpului. Din acest motiv, și produsele cosmetice pe care le folosim pentru îngrijirea și hidratarea pielii sunt diferite. Creme de maini folosim pentru a calma și proteja una dintre cele mai expuse zone ale organismului, dar nu utilizăm aceleași produse pentru a hidrata tenul, de exemplu. O crema hidratanta pentru fata are o textură diferită față de una pentru corp, astfel că alegerea produselor cosmetice trebuie realizată ținând cont de caracteristicile pielii din diferite zone ale corpului.

Îți prezentăm, în rândurile următoare, câteva lucruri importante despre piele, care te pot ajuta să protejezi și să îngrijești mai bine cel mai mare organ al corpului uman:

Pielea se reînnoiește o dată pe lună

Epiderma este stratul superior al pielii, care conține celule moarte. Pe măsură ce celulele vii din partea inferioară a epidermei cresc spre suprafață, celulele vechi sunt exfoliate și cad. Acest ciclu reînnoiește suprafața pielii o dată la 28 de zile. Chiar și în timpul somnului, pielea se poate exfolia. Acesta este procesul natural, însă fiecare dintre noi poate da o mână de ajutor în reînnoirea celulară. Curățarea celulelor moarte de pe suprafața pielii, astfel încât tenul să arată strălucitor, se poate face prin folosirea unor produse cosmetice dedicate exfolierii. Însă, această rutină de îngrijirea a pielii trebuie realizată sub îndrumarea specialiștilor. În cazul persoanelor cu pielea sensibilă, exfolierea este recomandată o dată la șapte zile, iar cele care suferă de acnee, au ten mixt sau gras ar fi bine să facă această procedură cosmetică de două ori pe săptămână.

Sănătatea pielii este influențată de stres

Pielea simte emoțiile fiecărei zile. Stresul contribuie la creșterea nivelului de cortizol, iar moleculele inflamatorii numite citokine se răspândesc în tot corpul. Acest lucru poate duce la o creștere a markerilor inflamatorii, care declanșează enzime ce descompun moleculele de colagen din piele. Colagenul este o proteină cu ajutorul căreia pielea își menține tinerețea și elasticitatea.

Problemele grave de sănătate sau evenimentele nefericite ori problematice reprezintă declanșatori pentru stresul cronic, ce poate afecta numeroase organe, inclusiv pielea.

Pielea este gazdă pentru miliarde de bacterii

Pielea găzduiește un microbiom, care poate conține peste 100 tipuri de bacterii. Aceste mici ecosisteme sunt, de cele mai multe ori, bacterii bune, care contribuie la buna funcționare a organismului, inclusiv vindecarea rănilor și reducerea inflamațiilor. De asemenea, aceste bacterii sprijină sistemul imunitar în lupta cu infecțiile.

Pielea întinsă a unui adult acoperă o suprafață de aproximativ 2 metri pătrați și are o greutate de aproape 3 kg. Pielea reprezintă aproximativ 15% din greutatea corporală. O persoană adultă are în jur de 300 de milioane de celule ale pielii, iar grosimea pielii variază între 0,5-5 mm.

Sursă foto: Unsplash