Transformă balconul într-un colț de relaxare

Mic sau mare, dispus în interior sau în prelungirea locuinței, separat de aceasta prin uși din geam termopan, poți transforma cu ușurință balconul într-o oază de relaxare în funcție de stilul preferat de design interior.

De exemplu, poți așeza în balcon o băncuță din lemn sau o canapea frumos decorată și înfrumusețată cu două–trei perne. În fața acesteia poți plasa o măsuță minimalistă pe care îți poți așeza ceașca de cafea pe care să o savurezi alături de cineva drag. Pentru ca decorul să fie complet, prinde câteva plante curgătoare la înălțime, în zona geamului termopan, și găsește loc pentru un raft micuț, cu 5–6 cărți sau reviste.

Vara poți decora banca sau canapeaua cu textile colorate, în nuanțele favorite, iar iarna este o idee bună să aduci aici un șemineu electric, pături pufoase, un brad artificial mic și mobilier simplist și ergonomic din lemn. Dacă spațiul îți permite, poți așeza în balcon un hamac sau un leagăn confortabil.

Amenajarea unui balcon în stil clasic

Dacă nu-ți dorești să investești foarte mult, dar vrei un rezultat durabil și elegant, amenajarea balconului în stil clasic e alegerea perfectă.

Pentru asta, optează pentru mobilier din lemn, fiabil, cu dimensiuni care se încadrează perfect în spațiul disponibil, respectiv pentru rafturi de depozitare, băncuță, o măsuță de cafea din lemn sau sticlă. Decorațiunile pot avea forme simple și imprimeuri geometrice; drept contrast de culoare, poți folosi accente de mov, roșu, verde sau albastru. Uneori, aceste mici schimbări de culoare sau mobilier se pot dovedi de efect și te vor determina să-ți dorești să-ți chemi vecina sau prietenul la o discuție în acest spațiu intim și cochet.

Amenajarea balconului în birou de lucru

Această idee este minunată și foarte practică pentru cei care lucrează de acasă și își doresc un spațiu mai retras, cu geamuri mari și priveliște frumoasă. Încearcă, de exemplu, să amenajezi balconul într-un birou în stil rustic, vintage sau boho chic și vei descoperi că acest spațiu te va inspira și te va ajuta să devii mai productiv în ceea ce faci.

Decorează biroul–balcon cu rafturi și spații practice pentru depozitare, dar și cu obiecte ce prezintă forme interesante, peisaje și citate inspiraționale. Poți transforma un perete într-o tablă cu taskuri de făcut sau poți să găsești forme abstracte legate de domeniul în care lucrezi, pe care să le expui.

Amenajarea unui balcon în stil mediteranean

Stilul mediteranean te va duce cu gândul la vacanță și te va încuraja să iei din când în când o pauză binemeritată. Pentru amenajarea unui astfel de balcon alege nuanțe de albastru și alb, finisaje de ceramică, piese de mobilier din lemn și țesături contrastante. În tot acest cadru cochet, inspirat din sejururile de la Marea Mediterană, nu uita să așezi un portocal, un lămâi sau ramuri de măslin.

Amenajarea balconului sub formă de dressing

Iată o altă idee ingenioasă care îți permite să amenajezi balconul cât mai practic, dar cu design chic. Este opțiunea perfectă atunci când nu dispui de numeroase camere de depozitare, dacă nu ai suficient spațiu în dormitor, ai o colecție impresionantă de pantofi sau haine ori dacă vrei să economisești loc în celelalte încăperi.

Pentru a pune în practică această idee, gândește-te cum să așezi mai multe rafturi și dulapuri cu uși glisante pentru încălțăminte, haine sau țesături din extrasezon, o oglindă îngustă și eventual un pantofar tip băncuță.

Balconul nu trebuie să fie considerat un spațiu monoton, chiar dacă are dimensiuni reduse; cu mici modificări poți să-i dai o nouă utilizare practică, să-l transformi într-un loc de relaxare, un birou de lucru atipic sau o anexă tip dressing.

Sursa foto: https://unsplash.com/