Atunci când renovăm sau amenajăm o baie, ne asigurăm că toate obiectele sanitare și accesoriile vor încăpea în ea și că este ergonomică. Dimensiunile acestora și distanțele dintre ele sunt importante. Cu toate acestea, baia trebuie să fie și confortabilă și să facă o plăcere din rutina zilnică de curățare.

Există câteva trucuri de design care vor mări optic interiorul. Uneori nu avem nevoie de o renovare extinsă, iar câteva schimbări mici sunt suficiente pentru a oferi efecte vizibile. Așadar, cum putem mări vizual o baie mică?

Cum să faci baia să pară mai mare?

Mulți factori afectează modul în care este perceput un interior. În primul rând, este vorba de culorile utilizate. În funcție de nuanța selectată a materialelor de finisare, baia va părea mai mare sau exact contrariul.

Deși gresia ocupă de obicei cea mai mare suprafață și atrage imediat atenția, culorile mobilierului, ale obiectelor sanitare și ale accesoriilor sunt, de asemenea, importante.

Dimensiunea și stilul obiectelor sanitare și al mobilierului sunt și ele semnificative. De exemplu, cabinele de duș ce au cădițe mari și adânci și profiluri mai groase vor reduce optic dimensiunea spațiului. Acestea sunt prea voluminoase – băile mici ar trebui să includă modele care dau impresia de delicatețe. Interiorul va fi mai spațios cu un paravan de duș walk-in, completat de coloane dus de calitate încastrate.

Ce culori și modele să alegi pentru a mări vizual baia?

Atunci când amenajăm un interior mic, cel mai bine este să ne concentrăm pe gresie și obiecte sanitare albe și alte culori deschise. Astfel de culori vor face ca baia să pară mai luminoasă și mai spațioasă. Dacă membrii locuinței preferă tonuri mai întunecate, pot fi accente delicate sub formă de accesorii.

Trebuie remarcat faptul că sticla simplă, fără modele, este unul dintre materialele care măresc spațiul – iar designerii au aplicat aceste cunoștințe de ani de zile – astfel încât elementele din sticlă sunt deosebit de potrivite într-o baie mică.

Nu ar trebui să existe modele nici pe gresie și faianță, dar o inserție delicată, de exemplu, o dungă, va adăuga caracter decorului.

Gresia și faianța cu finisaj lucios vor face o baie mică să pară mai mare. Acestea reflectă lumina și, astfel, dau impresia de spațialitate. Vorbind despre gresie, ar trebui să menționăm dimensiunea lor – un efect interesant poate fi obținut cu plăcile de dimensiuni mai mari.

Minimalism și ordine – cum să economisești spațiu în baie?

În interioarele mici, este ușor existe impresia de dezordine chiar și atunci când totul este la locul său. Nu lăsa produsele de îngrijire personală pe marginea căzii de baie, în cabina de duș sau pe blatul de lavoar. Mai multă ordine poate fi menținută prin achiziționarea de polițe, rafturi și organizatoare.

Pentru a face spațiul mai mare, ar trebui să reducem cât mai multe articole sau să le ascundem în dulapuri, astfel încât să nu fie vizibile. De asemenea, trebuie să ne asigurăm că nu avem prea multe decorațiuni. Un ghiveci cu flori sau un coș sunt decorațiuni interesante care subliniază caracterul aranjamentului și adaugă puțină căldură. Într-o baie mică, astfel de accente vor fi suficiente.

Ce mobilier de baie să alegi pentru a mări vizual baia?

Pe lângă obiectele sanitare, spațiul de depozitare este, de asemenea, important. Prosoapele, produsele de curățat și cosmeticele trebuie să aibă locul lor, ceea ce înseamnă că este nevoie de mobilier. Uneori, seturile de mobilier standard nu vor încăpea într-un spațiu foarte mic.

Trebuie să ne folosim de fiecare spațiu liber, iar cel mai ușor este să îl găsim sub lavoar. Acolo ar putea fi amplasat un dulap cu ușă care conține rafturi sau un sertar spațios. Apoi, un dulap vertical înalt cu ușă ar fi, de asemenea, util – acolo am putea depozita, de exemplu, produsele de curățare. De asemenea, rafturile suspendate se vor dovedi utile.

Aceste soluții nu doar că măresc vizual o baie mică, dar contribuie și la un mediu mai organizat și confortabil, făcând fiecare moment petrecut în baie plăcut și relaxant!