„Valorile mari ale colesterolului pe care le regăsesc în rezultatele analizelor pacienților care ajung la mine în cabinet, mă sperie de-a dreptul. Multe dintre personalele care se programează la evaluări corporale și elaborarea planurilor nutriționale care să le ajute să slăbească prezintă și astfel de dezechilibre și, evident, că în acel moment primul lucru pe care-l fac este acela să rezolv prin alimentație această problemă. Sigur, nu înainte de a discuta cu medicul cardiolog sau medicul de familie al pacientului pe care îl am în față.”, explică nutriționistul Wasim Nazer.

LDL colesterol (low density lipoprotein) este acel tip de colesterol responsabil de blocarea vaselor de sânge. În acest caz, lipoproteinele cu densitate mică transportă colesterolul în exces din ficat în tot organismul și îl depune pe pereții vaselor de sânge, ceea ce favorizează apariția plăcilor de aterom. Acesta este unul dintre dușmanii tăcuți ai stării noastre de sănătate optime, iar pe acesta, cu ajutorul alimentației îl putem regla sau preveni.

Alimente care scad colesterolul. Ce ne recomandă nutriționistul să consumăm ca să eliminăm grăsimea localizată pe vasele de sânge

Ovăzul este cea mai ușoară o modalitate de a începe procesul de scădere a colesterolului. Fulgii de ovăz sau cerealele pe bază de ovăz la micul dejun sunt soluția ideală, spune specialistul.

Fasolea este cea mai valoroasă sursă de proteine vegetale, conține calciu, fier și fibre care scad colesterolul din sânge.

Migdalele, nucile, alunele și alte fructe cu coajă lemnoasă sunt bune pentru inimă, arată numeroase studii. „Mănâncă 56 de grame de nuci și poți reduce LDL-colesterolul cu aproapre 5%.”, continuă nutriționistul Wasim Nazer.

Pește gras, consumat de 2-3 ori pe săptămână, poate scădea LDL-colesterolul prin stimularea grăsimilor saturate și prin livrarea grăsimilor omega-3.

Soia conține estrogeni vegetali și bioflavonoide care protejează împotriva bolilor de inimă și reduc colesterolul din sânge.

Legume verzi, toate verdețurile și cruditățile de pe piață – spanac, salată verde, stevie, lobodă, urzici – reduc colesterolul din sânge.

Usturoi și ceapa verde au proprietăți antifungice, antibacteriene și antivirale, scad colesterolul și presiunea sangvină, au efect antioxidant și cresc imunitatea.