Funcțiile ficatului
Fiecare dintre elementele anatomice și structurale ale ficatului își aduce contribuția pentru ca întregul organ să poată îndeplini sarcinile atribuite. Lista acestora este lungă, cuprinzând mai mult decât producerea bilei și detoxifierea (neutralizarea toxinelor și curățarea sângelui de acestea). Prin absorbția și distrugerea fragmentelor de celule aflate în descompunere (inclusiv produse ale proceselor inflamatorii, virusuri, bacterii, ciuperci și paraziți), care sunt transportate prin sânge, ficatul îndeplinește funcții imunologice importante. Celulele sale neutralizează microbii și participă la modelarea răspunsului sistemului imunitar.
Ficatul participă și la metabolismul carbohidraților, grăsimilor și proteinelor. În hepatocite se produce glucoza, care este materialul energetic de bază și care este eliberată ulterior în sânge.
Când ficatul este suprasolicitat, scade capacitatea sa de detoxifiere, iar substanțele toxice pătrund în fluxul sânguin și odată cu acesta, în alte organe. Apar simptome precum disconfortul și diverse tulburări, urmate de inflamația cronică a parenchimului hepatic, îngrășarea și fibroza, adică ciroza.
Tratamentul bolilor hepatice are ca scop înlăturarea cauzei (de ex., prin abstinența de la alcool sau vindecarea unei infecțiii virale) și face posibilă folosirea mecanismelor naturale de regenerare hepatică. Când boala este depistată din timp, pacientul are șanse mari să se recupereze complet. Ficatul este un organ care poate fi transplatat în situații extreme și în condiții favorabile.
Suport pentru ficat
- În primul rând, limitați aportul de grăsimi. Consumați, pe cât posibil, carne slabă, pasăre și pește. Meniul ar trebui să conțină mâncăruri fierte și înăbușite, în locul celor prăjite și coapte. Dacă organismului i se furnizează prea multe grăsimi, ficatul nu este capabil să le prelucreze, lucru ce îngreunează semnificativ activitatea sa.
- Mâncați încet, încercând de fiecare dată, să luați mușcături mici. Acest mod facilitează digestia, iar ficatul are timp să secrete bila. Mâncați cu măsură! Excesul de alimente dăunează ficatului.
- Nu consumați alcool în exces! Pentru organism, alcoolul înseamnă otravă, iar ficatul trebuie să-l descompună în substanțe inofensive pentru sănătate. Dacă consumați alcool prea mult și prea des, ficatul se poate inflama.
- Luați medicamente cu precauție! Limitați analgezicele și antiinflamatoare care, adminstrate în exces, sunt periculoase pentru ficat.
- Consumați alimente bogate în vitamina C și vitamine din grupa B. În meniul zilnic, legumele, fructele și semințele de cereale trebuie să ocupe o poziție importantă.
Regenerarea eficientă a ficatului se bazează, cu siguranță, pe schimbarea stilului de viață. Însă, uneori, este recomandat să apelăm la suplimente care pot fi de ajutor pentru a menține funcționarea normală a ficatului. Cele care conțin silimarină sunt benefice pentru ficat, pentru că ajută la detoxifierea potențială și la protecția hepatică, la digestie și la purificarea organismului.
Slaboficat® SLIM este un produs ce conține un complex de ingrediente care contribuie la protecția hepatică, la digestie și ajută metabolismul. Colina contribuie la menținerea funcției normale a ficatului și la metabolismul normal al lipidelor și homocisteinei. Fructele de Armurariu conţin cca 2% amestec, numit silimarină, cu acțiune specifică asupra ficatului. Silimarina protejează celulele hepatice de acțiunea nocivă a radicalilor liberi, contribuie la regenerarea hepatocitelor afectate de alcool, fungotoxine sau încărcarea metabolică a ficatului după consumul de alimente grele. Produsul este recomandat pentru susținerea funcției hepatice, inclusiv în perioadele de convalescență, în care activitatea celulelor hepatice este perturbată. Cromul contribuie la menținerea concentrațiilor normale ale glucozei din sânge și la metabolismul normal al macronutrienților.
Produsul este contraindicat femeilor în primul trimestru de sarcină, precum și în caz de endometrită și chist ovarian. A se utiliza cu prudență în perioada alăptării, precum și la persoanele hipoglicemice/diabetice. Poate interacționa cu anticoncepționalele orale și cu unele medicamente (de ex. metronidazol).
Pentru mai multe informații, puteți accesa https://slaboficat.ro/.