Ce este acuitatea vizuală?

Acuitatea vizuală se referă la acuitatea și claritatea vederii. Acuitatea vizuală este măsurată de un medic oftalmolog sau un optometrist cu ajutorul unei diagrame oculare, cum ar fi diagrama Snellen. Acuitatea vizuală se măsoară ca o fracțiune, 20/20 sau 6/6 fiind considerată pe scară largă drept linia de bază sau vederea medie.

Cum îți poți menține ochii sănătoși

Iată care sunt cele mai importante 10 sfaturi de menținere a acuității vizuale și cum să-ți îngrijești sănătatea ochilor:

  • păstrează o dietă sănătoasă și echilibrată: este vorba despre o dietă bogată în alimente integrale, fructe și legume, grăsimi sănătoase și proteine. O astfel de dietă are un conținut scăzut de grăsimi saturate și zahăr adăugat. O hrană sănătoasă oferă organismului combustibilul de care are nevoie, contribuie la creșterea imunității și ajută la reducerea riscului de afecțiuni precum diabetul, bolile cardiovasculare și alte afecțiuni legate de vasele de sânge, care afectează ochiul. De asemenea, există anumite alimente care conțin minerale și vitamine ce susțin acuitatea vizuală, contribuind la reducerea riscului de probleme de vedere (cataracta).
  • efectuează un test oftalmologic periodic: acesta este o parte importantă a menținerii sănătății ochilor, deoarece îi permite oftalmologului să diagnosticheze orice probleme de vedere, cum ar fi hipermetropia și astigmatismul, sau boli oculare (glaucomul sau cataracta). Efectuarea unui test oftalmologic regulat înseamnă că aceste afecțiuni pot fi depistate din timp, astfel încât să nu devină o problemă mai mare mai târziu. Unele afecțiuni oculare, cum ar fi degenerescența maculară legată de vârstă, nu prezintă simptome până în stadiile avansate ale bolii. Se recomandă ca persoanele cu vârsta sub 65 de ani să își facă un test de vedere la fiecare 2 ani. Persoanele de peste 65 de ani ar trebui să le facă anual sau conform recomandărilor medicului specialist. Persoanele cu afecțiuni de sănătate (diabet, cataractă) au nevoie de teste oftalmologice mai regulate. 
  • renunță la fumat: s-a demonstrat că fumatul cauzează deteriorarea diferitelor părți ale ochiului, inclusiv a retinei și a maculei. Fumatul a fost asociat cu un risc crescut de apariție a mai multor boli oculare, inclusiv degenerescența maculară legată de vârstă, cataracta și funcționalitatea generală a ochilor. Persoanele care fumează prezintă un risc de două până la trei ori mai mare de a dezvolta cataractă decât un nefumător. De asemenea, persoanele care fumează au de până la patru ori mai multe șanse de a dezvolta degenerescență maculară legată de vârstă decât nefumătorii.
  • limitează timpul petrecut în fața ecranelor:  lumina albastră este un tip de lumină care este produsă în mod natural de soare. Lumina albastră poate fi, de asemenea, artificială și este utilizată în ecranele digitale, cum ar fi laptopurile, computerele și telefoanele. Lumina albastră artificială are efecte pe termen lung asupra ochilor, afectând celulele retinei. În plus, este legată de perturbarea somnului. Limitarea timpului petrecut în fața ecranelor sau pauzele dese atunci când te uiți mult timp la ecrane ajută la menținerea sănătății ochilor.
  • poartă ochelari de soare: aceștia îți protejează ochii de lumina ultravioletă care poate afecta corneea, cristalinul, retina. Expunerea pe termen lung la radiația ultravioletă crește riscul de a dezvolta afecțiuni oculare, cum ar fi cataracta și cancerele oculare.
  • folosește ochelari de protecție:  aceștia sunt esențiali atunci când se lucrează la un loc de muncă sau se desfășoară o activitate în care un material potențial periculos ar putea intra în contact cu ochiul sau atunci când ochiul riscă să fie rănit sau deteriorat. Prin purtarea ochelarilor de protecție atunci când te implici în activități cu risc ridicat, protejezi ochii și menții o bună sănătate oculară.
  • ții germenii la distanță: printr-o bună igienă oculară. Astfel îți protejezi ochii de infecții, ulcioare, conjunctivită. Poți să-ți protejezi ochii dacă nu-i atingi cu mâinile murdare, dacă nu folosești produse de machiaj de calitate inferioară sau expirate și dacă îți cureți periodic ochelarii.
  • poartă ochelari dacă au fost prescriși de medic: în cazul unei afecțiuni precum hipermetropia, miopia sau astigmatismul, medicul va prescrie ochelari pentru a corecta problema de vedere și a ajuta ochii să vadă mai clar. Dacă ochelarii nu sunt purtați atunci ochii trebuie să lucreze mai mult, ceea ce duce la oboseală oculară și dureri de cap.
  • mergi la medic dacă apar modificări ale vederii: poate fi vorba despre vedere încețoșată, strabism, probleme de focalizare a ochiului, pete negre, flash-uri de lumină. Unele modificări ale vederii pot apărea treptat sau atunci când ochiul este obosit. 
  • menține-te activ din punct de vedere fizic: exercițiile fizice sunt extrem de benefice pentru organism și pentru ochi, deoarece reduc riscul de afecțiuni precum bolile cardiovasculare și diabetul de tip 2. De asemenea, ajută la gestionarea greutății și la întărirea mușchilor. Cei care nu fac exerciții fizice în mod regulat se expun unui risc mai mare de a dezvolta probleme de sănătate, inclusiv probleme oculare, cum ar fi degenerescența maculară legată de vârstă.

Alimente recomandate pentru sănătatea oculară

Alimentele bune pentru ochi sunt definite ca fiind cele care sunt bogate în nutrienți și sărace în zahăr rafinat și grăsimi:

  • pește: somonul, tonul sunt tipuri de pește bune pentru menținerea sănătății ochilor, deoarece sunt bogați în acizi grași omega-3. Acești nutrienți ajută la îmbunătățirea sănătății ochilor prin protejarea retinei și prevenirea bolilor oculare, cum ar fi degenerescența maculară legată de vârstă. Omega-3 poate reduce simptomele de ochi uscat.
  • nuci și semințe: sunt bune pentru sănătatea ochilor, deoarece sunt bogate în vitamina E, care poate proteja ochiul și poate preveni boli precum cataracta.
  • frunze verzi: verdețurile cu frunze închise la culoare, cum ar fi varza kale, spanacul și varza, sunt bune pentru sănătatea ochilor, deoarece sunt bogate în vitaminele C și E, precum și în antioxidanți luteină și zeaxantină. Aceste minerale pot ajuta la prevenirea bolilor oculare.
  • morcovi: sunt o sursă de vitamina A și betacaroten, ambele protejând ochiul împotriva infecțiilor și a bolilor oculare.
  • ouă: în special gălbenușul de ou. Ouăle sunt un aliment bun pentru menținerea sănătății ochilor, deoarece au o serie de vitamine, de la zinc și vitamina A la luteină și zeaxantină. Împreună, acești nutrienți ajută la protejarea părții corneei ochiului și ajută la reducerea riscului de cataractă.
  • fructe galbene și portocalii: cum ar fi portocalele și grapefruiturile, ajută la sănătatea ochilor, deoarece furnizează vitamina C și E, care ajută la protejarea vaselor de sânge din ochi. Vitamina C și E ajută, de asemenea, la prevenirea deteriorării ochilor și la reducerea riscului de boli oculare, cum ar fi degenerescența maculară legată de vârstă.

Suplimente sau vitamine pentru menținerea sănătății ochilor

Există suplimente sau vitamine pentru a-ți menține vederea sănătoasă. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor vor constata că, dacă au o dietă echilibrată și sănătoasă, plină de alimente bogate în nutrienți, vor primi, în general, toate vitaminele de care au nevoie fără a lua un supliment. Înainte de a vă gândi să luați în considerare administrarea de vitamine, este important să consulți un medic. Vitaminele care pot fi benefice pentru ochi și pot menține vederea sănătoasă sunt:

  • omega-3: aduce beneficii ochiului prin protejarea structurilor sale, cum ar fi retina.
  • vitamina C: este un antioxidant și ajută la protejarea diferitelor structuri ale ochiului.
  • vitamina A: vitamina A ajută la protejarea suprafeței ochiului cunoscută sub numele de cornee.
  • vitamina B1: vitamina B1 poate ajuta la prevenirea bolilor oculare, cum ar fi cataracta și retinopatia diabetică.

Sursa foto: Shutterstock