Botox-ul este, clar, ținta a mai multe prejudecăți în domeniul estetic, însă există nenumărate tratamente revoluționare cu botox de care aproape sigur nu știai și care te vor surprinde. 

Botox este denumirea comercială din SUA pentru o substanță derivată din toxina botulinică, una dintre cele mai mortale toxine cunoscute de om. Însă, în cantități extrem de mici, nu a încetat să uimească comunitatea medicală internațională prin numeroasele sale aplicații pentru afecțiuni medicale delicate.

De fapt, Botox este un medicament este aprobat pentru nouă afecțiuni medicale și alte câteva întrebuințări cosmetice. Allergan, compania care a creat Botox-ul, deține aproape 800 de brevete pentru potențiale utilizări ale substanței în tratamente revoluționare cu botox. 

De când a fost aprobat, în 1989, Botox-ul a devenit, într-adevăr, vedeta tratamentelor cosmetice pentru atenuarea sau  „ștergerea” oricăror tipuri de riduri faciale, fiind cea mai comună procedură cosmetică efectuată la nivel mondial, cu aproape 3 milioane de injecții făcute anual.

Ridurile de expresie sunt cel mai adesea motivul pentru care pacienții recurg la utilizarea toxinei botulinice. Unele tratamente făcute în exces au atras atenția publică și au pus o etichetă parțial nedreaptă cum că ar fi un tratament cosmetic care schimbă în mod nenatural fața.   

În mod surprinzător, astăzi, mai mult de jumătate din veniturile companiei Allergan provin din utilizările sale în tratamente revoluționare cu botox cu scop terapeutic. Printre afecțiunile tratate se numără migrenele cronice, transpirația excesivă, durerile de spate, gura de lup (palatoschizis) la copii și chiar și pentru depresie.

Ce afecțiuni medicale au ca remedii tratamente revoluționare cu botox?

Iată doar șapte dintre cele mai interesante utilizări medicale ale Botox-ului.

1. Migrene cronice (aprobat de FDA)

În 1992, un chirurg plastician din Beverly Hills, pe nume Dr. William Binder, a observat că atunci când le-a administrat oamenilor Botox pentru riduri, aceștia au raportat mai puține dureri de cap.

Ulterior, compania Allergan a testat medicamentul pe persoanele cu migrene cronice, iar Botoxul a fost aprobat pentru această afecțiune în 2010. Astăzi, persoanelor cărora le este administrat Botox pentru prevenirea migrenei le sunt făcute 31 de injecții în diferite puncte ale capului și gâtului, iar efectele pot dura în jur de trei luni.

2. Transpirație excesivă la subraț (aprobat de FDA)

Când medicii au observat că pacienții lor tratați pentru spasme faciale transpirau mai puțin, oamenii de știință din compania Allergan, dar și din afara acesteia, au început să studieze dacă Botox ar putea fi din seria de tratamente revoluționare cu botox pentru persoanele care suferă de hiperhidroză axilară primară severă, adică de transpirație excesivă la subraț.

Botox-ul a fost aprobat pentru tratament în 2004, iar în prezent unii oameni folosesc, în plus, Botox pentru a trata transpirația excesivă a mâinilor și picioarelor. 

3. Vezica urinară hiperactivă (aprobată de FDA)

„În cei 30 de ani de practică medicală, Botox a fost unul dintre cele mai de impact tratamente pe care le-am văzut vreodată” pentru vezica urinară hiperactivă, spunea doctorul Linda Brubaker, decan și director al Școlii de Medicină Chicago Stritch de la Universitatea Loyola.

Într-un studiu, Brubaker a descoperit că aproximativ 70% dintre femeile tratate cu Botox au raportat aproximativ trei pierderi ale urinei pe zi, comparativ cu media de cinci la începutul studiului. Dar la mijloc e și un dezavantaj. Uneori, Botox-ul poate afecta vezica urinară, iar pacienții ar putea avea nevoie să folosească un cateter, a spus ea.

4. Strabism (aprobat FDA)

Una dintre primele aprobări ale utilizării Botox-ului a fost pentru o tulburare care afectează aproximativ 4% dintre oameni: strabismul.

Poți recunoaște această afecțiune când vezi persoane care au unul sau ambii ochi nealiniați. Pentru adulții care suferă de această afecțiune care nu mai poate fi remediată complet la vârsta adultă, acesta este unul dintre acele tratamente revoluționare cu botox care le pot reda încrederea în sine. 

5. Sexul dureros (nu este aprobat de FDA)

Unele femei experimentează spasme musculare în zona pelvină sau contracții ale vaginului, ceea ce le face să aibă dureri în timpul sexului.

Injecțiile cu Botox pot ameliora durerea, făcând mușchii să nu se mai contracte. Medicii de la Clinica Cleveland, care fac injecții cu Botox pentru sexul dureros, spun că unele femei ar putea avea nevoie de injecții la fiecare șase luni, în timp ce altele ar putea avea nevoie de ele doar din doi în doi ani. 

6. Spasme severe ale gâtului (aprobat de FDA)

Chiar înainte ca Botox-ul să fie aprobat pentru atenuarea ridurilor dintre sprâncene, în 2002, compania Allergan a obținut aprobarea medicamentului pentru tratarea unei tulburări, numită distonie cervicală.

Această aprobare a fost în anul 2000, iar cei care suferă de dureri severe de gât și au o poziție anormală a capului consideră că este unul dintre acele tratamente revoluționare cu botox care le-a schimbat calitatea vieții.

7. Mâinile foarte reci (nu este aprobat de FDA)

La Cold Hand Clinic de la Universitatea din Chicago, medicii folosesc Botox-ul pentru a trata persoanele cu mâinile foarte reci.

Botoxul este injectat în mâinile pacienților pentru a relaxa mușchii care înconjoară micile vase de sânge. Când vasele se relaxează și se măresc, circulația sângelui se îmbunătățește, iar mâinile capătă o temperatură apropiată de normal. Medicii spun că tratamentul poate avea efect până la trei luni.

Ce precauții ar trebui să ai legat de anumite tratamente revoluționare cu botox? 

Botoxul este în general considerat sigur dacă este utilizat în cantități mici și administrat de un profesionist autorizat, dar medicamentul nu este lipsit de riscuri.

În 2009, FDA, Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA a cerut companiei care deține licența să tipărească un avertisment special pe cutiile de Botox, prin care să înștiințeze pacienții că medicamentul poate avea, într-un procent mic, reacții adverse grave.

Acestea pot fi efecte secundare temporare, după injectare, dar și efecte pe termen mai lung. Dintre acestea sunt slăbiciune musculară, probleme de vedere, dificultăți de respirație și dificultăți de înghițire.

Au existat, de asemenea, o serie de procese importante împotriva companiei Allergan, în care reclamanții au susținut că utilizările neacreditate de FDA ale Botox-ului pentru anumite afecțiuni medicale au creat efecte secundare de durată. În cazul unui copil au fost simptome de paralizie cerebrală, iar la un adult au fost simptome prelungite de tremur al mâinilor. 

Cum au ajuns să fie experimentate atâtea tratamente revoluționare cu botox? 

FDA, Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA este autoritatea cea mai mare în privința acreditării folosirii medicamentelor.

Odată ce un medicament este aprobat de ei pentru o afecțiune medicală, medicilor le este permis legal să-l prescrie pentru orice problemă medicală pentru care îl consideră benefic, indiferent dacă s-a dovedit că funcționează pentru acea afecțiune sau nu.

Cum Botox a fost aprobat de FDA în 1989, medicii au avut cadrul legal pentru a recomanda această substanță și pentru alte probleme medicale. Este ceva ce se practică în mod obișnuit în mediul medical, însă unii experți avertizează că este nevoie de mai multe studii și cercetări clinice pentru a testa și a înțelege cum funcționează Botoxul pentru fiecare afecțiune medicală în parte înainte de a-l prescrie.