1. Pune la punct un plan financiar personal

Unul dintre cele mai importante aspecte ce țin de economisirea banilor îl reprezintă realizarea unui buget personal. Evaluează-ți situația financiară și pune la punct câteva obiective financiare pe care intenționezi să le atingi. Dacă vrei să te asiguri că vei duce lucrurile la bun sfârșit, optează pentru regula 50/30/20. În acest sens, lunar, 50% din veniturile tale vor merge către nevoile de zi cu zi, respectiv cheltuielile de bază cu mâncarea, utilitățile, transportul, sănătatea etc. Mai departe, un procent de 30% va fi direcționat către satisfacerea capriciilor personale, hobby-uri, distracție în timpul liber, iar 20% către economii.

  1. Creează-ți un fond de urgență

După cum îi spune și numele, nu vei apela la el decât în situațiile neprevăzute, care necesită rezolvare imediată. De preferat ar fi ca în acest fond să economisești o perioadă de cel puțin 3 luni până la 6 venituri lunare, ca să te poți asigura că poți acoperi costurile urgente. În caz contrar, amintește-ți că Viaconto oferă credite rapide și apelează la un împrumut fix atunci când ai nevoie de bani.

  1. Încearcă să-ți dezvolți obiceiuri financiare sănătoase

Altfel spus, gândește-te că trebuie să îți ții cheltuielile sub control și să le prioritizezi, dacă vrei să economisești mai mult. În general, nu trebuie să câștigi mai mult pentru a fi o persoană de succes financiar, ci trebuie doar să cauți modalități prin care să cheltuiești mai puțin. Pur și simplu, gestionarea corectă a finanțelor personale nu se poate face fără diminuarea și atenta administrare a costurilor lunare.

  1. Ține-ți datoriile sub control

Un bun pe care l-ai achiziționat pe credit te va costa mai mult decât atunci când economisești pentru el. De ce? Pentru că, pe lângă costul său, va trebui să adaugi și dobânda creditului la prețul produsului. Acest lucru este valabil în special la achizițiile majore și împrumuturile care se întind pe perioade foarte lungi, generând dobânzi pe măsură.

  1. Urmărește perioadele cu reduceri

Una dintre cele mai simple modalități de a economisi bani este să obții cât mai multe reduceri atunci când mergi la cumpărături. Astfel, profită de cardurile de fidelitate, achizițiile cu cashback, promoțiile și ofertele periodice pe care le fac comercianții.

  1. Aplică regula celor 30 de zile

Ce înseamnă acest lucru? De fiecare dată când te tentează că cumperi un produs mai scump, de exemplu un smartphone nou, nu te grăbi să-l achiziționezi pe loc. Așteaptă 30 de zile ca să-ți dai seama dacă chiar ai nevoie de acel lucru sau a fost vorba doar de un moft de moment.

  1. Folosește întotdeauna liste de cumpărături

Cu siguranță ai observat că de cele mai multe ori ajungi la magazin pentru câteva produse, dar pleci acasă cu mult mai multe lucruri. Ca să eviți risipa financiară, pregătește-ți de acasă o listă simplă de cumpărături cu tot ceea ce ai nevoie și mai lasă loc liber doar pentru 1-2 produse suplimentare. Garantat vei face o economie substanțială la cumpărături.

Atunci când îți dorești să economisești pentru îmbunătățirea finanțelor personale, nu trebuie să renunți la un anumit lucruri, ci doar să-ți schimbi obiceiurile. Gestionarea atentă a cheltuielilor te va ajuta să obții o anumită libertatea financiară și să te poți concentra mai mult asupra altor aspecte importante din viața ta.

Sursa foto: unsplash.com