Importanța istorică a pietrelor prețioase este evidentă în nenumăratele artefacte și relatări istorice care documentează utilizarea și semnificația lor. De la texte antice la descoperiri arheologice, pietrele prețioase au lăsat o amprentă asupra trecutului nostru, oferind o imagine fascinantă despre credințele, obiceiurile și valorile oamenilor.

Iată câteva pietre prețioase și semnificația lor istorică:

Safirul

Safirul, care are culoarea albastră, este considerat piatra înțelepciunii și a regalității. Regele Solomon și Avraam au purtat talismane cu safire, iar – mai aproape de zilele noastre – regina Elisabeta a II-a a avut o colecție impresionantă de bijuterii cu safire. În timpuri străvechi, safirul simboliza și fidelitatea, astfel că era prima opțiune pentru inelele de logodnă. Afli totul despre safir de pe blogul Jewelry, unde vei descoperi alte caracteristici atribuite acestei pietre.

Diamantul 

Pentru că este atât de rar și atât de încântător, diamantul a fost dintotdeauna cea mai valoroasă piatră. În Roma Antică și Grecia Antică, diamantele erau considerate lacrimile zeilor, iar în Evul Mediu le-au fost atribuite puteri vindecătoare. Diamantul este un simbol al durabilității și tocmai de aceea, în vremurile moderne a înlocuit safirul la inele de logodnă.

Rubinul

Rubinelor le-au fost atribuite puteri vindecătoare în Antichitate. Se credea că această piatră de un roșu intens ajută la curățarea sângelui și, prin urmare, la tratarea celor mai multe boli. Treptat a devenit un simbol al înțelepciunii și al norocului în dragoste.

Perla 

Este considerată a fi cea mai veche piatră prețioasă, iar în Antichitate era simbolul purității, al castității, dar și al fertilității și era oferită femeilor în ziua nunții, potrivit CNN Style. Însă perla a avut diverse semnificații, în funcție de regiunea geografică. Spre exemplu, în China Antică se considera că perlele protejează împotriva focului.

Opalul

Pentru că această piatră se regăsește sub diferite culori, opalului i s-au atribuit proprietăți mistice, supranaturale. În Antichitate, grecii credeau că opalul le oferă puterea de a prezice viitorul.

Ametistul

Este, de asemenea, o piatră a regalității, una dintre preferatele membrilor Casei Regale britanice. A fost un simbol al prosperității, dar și al bogăției spirituale. Leonardo da Vinci a spus despre ametist că este un cristal care stimulează inteligența.

Smaraldul

Pentru culturile antice din Europa, smaraldul a fost piatra iubirii și a speranței, însă i s-au atribuit și puteri vindecătoare și de alungare a spiritelor rele.Foto: Unsplash