Unul dintre cele mai folosite cuțite în bucătărie este cuțitul bucătarului pe care îl găsești pe MARANC.RO. Cuțitele de pe maranc.ro sunt fabricate din materiale de calitate iar dacă știi ce anume să nu faci și cum să ai grijă de ele, îți vor fi alături pentru mulți ani de acum înainte. 

Un cuțit care nu îți oferă calitate, de la bun început, nu îți va oferi nici ulterior, mai ales dacă acesta va trece prin utilizare frecventă sau va fi supus unor manevre care îi vor deteriora calitatea și caracteristicile. Chiar și un cuțit de calitate, are nevoie de o îngrijire specifică, pentru a-ți oferi cele mai bune condiții de folosire. 

Deci, iată ce să nu faci niciodată cu un cuțit de bucătărie, indiferent de tipul acestuia. 

Nu îl spăla în mașina de vase

Chiar dacă îți este mai simplu să arunci cuțitul în mașina de vase, nu o face. Acesta se poate zgâria, sau deforma iar temperaturile prea ridicate care se folosesc în procesul de spălare îi pot afecta calitatea. 

Spală cuțitul manual, după fiecare utilizare și ține de fiecare dată ascuțișul lamei, în jos, atunci când îl speli. 

Nu ”uita” cuțitul în chiuvetă

Atunci când gătești, sarcinile pe care le ai de făcut sunt multiple și de multe ori poate fi tentant să zici, că te vei ocupa de spălarea cuțitul mai târziu. Însă un cuțit care este ”uitat” în chiuvetă, va intra în contact cu apa, poate pentru câteva ore, ceea ceva va duce la riscul de formare a ruginii. 

Acest lucru este valabil chiar și pentru un cuțit profesional care este fabricat din materiale de calitate. Deci, ia-ți 2 minute după ce l-ai folosit și spală-l. 

Nu îl pune ud în dulap

Acum că ți-ai luat cele 2 minute să speli cuțitul cu mână, nu îl pune ud în dulap sau în suportul pentru cuțite. 

Apa care rămâne pe lamă va avea același efect ca atunci când îl uiți în chiuvetă. În plus, formarea de mucegai sau bacterii este propice, dacă locul unde îl vei depozita nu are aerisire. 

Nu folosi tocătoare prea dure

Tocătoarele prea dure pot afecta calitatea lamei și pot produce chiar o ciobire a acesteia, în special atunci când nu folosești un cuțit de calitate. 

Cu siguranță nu îți vei dori acest lucru, deci folosește tocătoare din materiale de calitate, precum lemnul. Găsești tocătoare profesionale pe maranc.ro, care nu doar că îți vor proteja cuțitele, dar sunt perfecte și pentru servire. 

Nu îl folosi dacă nu este ascuțit

Un cuțit care nu este ascuțit te expune unor riscuri foarte mari. Nu folosi cuțitul până nu l-ai ascuțit cu ajutorul unui masat sau a unei pietre de ascuțite. O lamă care nu este suficient de ascuțită te va face să pierzi controlul asupra cuțitului. 

Nu folosi cuțitul imediat după ascuțire

Indiferent că ai folosit masatul sau piatra de ascuțire, nu folosi cuțitul direct pe alimente ci trece-l înainte sub un jet de apă, pentru a nu risca, ca anumite așchii de metal, să rămână pe lama acestuia și să le transferi în alimente. 

Nu încerca să prinzi un cuțit în cădere

În cazul în care ai pus cuțitul prea aproape de marginea blatului de lucru sau pur și simplu l-ai scăpat din mână, nu încerca să îl prinzi, pentru că te vei răni, mai ales dacă acesta este ascuțit. Cea mai bună variantă este să îl lași să cadă și să îl ridici ulterior.