Unii bebeluși se nasc cu dinți

Bebelușii se pot naște cu dinți deja erupți. La fel ca în cazul nou-născuților care au păr încă de la naștere. Pentru un părinte, acest lucru poate fi îngrijorător, însă medicii stomatologi ne liniștesc. Dinții natali, pe care bebelușul îi are încă din prima zi de viață, sunt cât se poate de normali, chiar dacă sunt un caz mai aparte. Dinții prezenți în cavitatea orală a bebelușului încă de la naștere sunt diferiți de dinții temporari. În mod normal, primii dinți sau dinții de lapte erup în jurul vârstei de șase luni. 

În funcție de fiecare caz în parte, dinții natali fie sunt dezvoltați, au rădăcină, dar se mișcă, fie le lipsește rădăcina și urmează să cadă foarte curând. Există și situații în care dinții natali sunt doar parțial erupți din gingie. Recomandarea medicilor este ca micuțul să fie adus în cabinetul de medicină dentară când apare primul dinte. În acest fel sănătatea orală a copilului este monitorizată, iar problemele stomatologice sunt prevenite cu ușurință. 

Dinții de lapte se cariază mai repede

Odată ce caria s-a format pe suprafața dintelui de lapte, aceasta avansează foarte repede. Spre deosebire de smalțul dinților definitivi, smalțul dinților temporari este mult mai moale. Din această cauză, caria pătrunde cu ușurință prin smalț și ajunge la pulpa dentară și la nerv. Tocmai din această cauză, abcesul dentar este mai frecvent în rândul copiilor. 

Simptomele care însoțesc abcesul dentar sunt: durere, umflături la nivelul feței și febră. Pentru a preveni cariile, poți scurta timpul în care zahărul din alimente și băuturi ia contact cu dinții. Poți face acest lucru prin curățarea danturii bebelușului cu un degetar special sau prin periajul dințișorilor cu o periuță potrivită pentru vârsta copilului tău. Indicat ar fi după fiecare masă. 

Dinții temporari au nerv

Dinții de lapte au și ei nerv, iar atunci când caria dentară ajunge la nerv apare durerea. În astfel de situații este recomandată vizita de urgență la medicul pedodont. Planul de tratament se alege împreună cu medicul pedodont și un specialist endodont și implică și realizarea unei radiografii dentare. Tratamentul poate consta fie într-un tratament de canal la microscop, fie în extracția dintelui temporar.

Măselele de mint erup doar la unele persoane

Conform American Dental Association, măselele de minte erup de obicei între 17 și 21 de ani. Există însă și persoane la care mugurii molarilor de minte lipsesc. Nimic îngrijorător, ne putem lipsi de cel de-al treilea molar, fără ca acesta să ne afecteze modul în care mestecăm, mușcăm vorbim sau zâmbim. Pe lângă această categorie aparte, mai există persoane care au măsele de minte doar parțial erupte sau complet acoperite de gingie. Toate aceste lucruri se pot observa pe o radiografie dentară panoramică.  

Fiecare dinte este diferit

Spre deosebire de molarii de minte, fiecare dinte îndeplinește un anumit rol. Există 4 tipuri diferite de dinți, fiecare cu funcția lui, după cum urmează: incisivii sau dinții frontali, care taie mâncarea și ajută la pronunția consoanelor; caninii ajută la ruperea alimentelor; cu premolarii sfărâmăm și mărunțim hrana, în timp ce molarii au și ei un rol important în procesul de masticație. 

Dinții se îndreaptă la orice vârstă 

Unul dintre cele mai întâlnite mituri în stomatologie este că aparatul dentar este doar pentru copii. Din fericire, dinții se îndreaptă la orice vârstă, ceea ce înseamnă că putem merge la un ortodont chiar dacă am trecut de vârsta adolescenței. Complexul dinților strâmbi poate fi de domeniul trecutului, prin purtarea unui aparat dentar. În plus, în ziua de astăzi există o gamă extrem de variată de aparate ortodontice, de la cele clasice, până la cele mai moderne, transparente sau chiar invizibile pentru ceilalți. 

Dinții definitivi sunt pentru toată viața

Smalțul dinților este cel mai dur țesut din corpul uman, iar dinții definitivi au o durată de viață foarte mare. Vestea bună este că ne putem păstra zâmbetul natural toată viața. Pierderea dinților poate fi prevenită printr-o igienă orală corectă. Aceasta implică periajul dentar după fiecare masă sau de cel puțin două ori pe zi, folosirea mijloacelor suplimentare de curățare a danturii, precum ața dentară și dușul bucal, dar și vizita perioadă la medicul dentist, o dată la 6 luni. 

Sursă foto: unsplash.com