Mersul pe bicicletă nu este doar o activitate plăcută și relaxantă, ci și o modalitate excelentă de a-ți menține sănătatea fizică și mintală. Iată nouă beneficii pe care ți le poate aduce mersul pe două roți:

Crește capacitatea cardiovasculară

Mersul pe bicicletă antrenează toți mușchii din corp, inclusiv inima. Un efort moderat pe bicicletă poate reduce tensiunea arterială, ceea ce scade presiunea exercitată asupra inimii. Totodată, ciclismul stimulează plămânii și circulația sanguină, reducând riscul apariției unor boli cardiovasculare[1].

Crește puterea și flexibilitatea musculară

Sprinturile sau urcarea pantelor, dar și pedalatul zilnic ajută la creșterea puterii musculare și la dezvoltarea musculaturii picioarelor, abdomenului și a spatelui. Pentru a menține flexibilitatea musculară și a preveni accidentările, nu uita să-ți faci exercițiile de încălzire și întindere înainte și după mersul pe bicicletă. 

Îmbunătățește mobilitatea articulară

Prin mișcări repetate și controlate, articulațiile devin mai flexibile, reducând riscul de rigiditate și durere. Datorită faptului că mersul pe bicicletă pune mai puțină presiune pe acestea, comparativ cu alte activitați sportive, riscul de leziuni și inflamații este mai mic, sporind însă flexibilitatea și mobilitatea articulațiilor.

Studiile arată și că mersul pe bicicletă poate fi o activitate fizică eficientă pentru persoanele cu afecțiuni precum osteoartrita. De exemplu, un studiu publicat în 2021 în Clinical Rehabilitation [2] a arătat că exercițiile pe bicicleta staționară pot ameliora durerile persoanelor care suferă de osteoartrită la genunchi.

Indiferent dacă alegi să mergi pe bicicletă în aer liber sau să folosești o bicicletă staționară la sala de sport, această activitate fizică poate fi o modalitate excelentă de a-ți menține articulațiile sănătoase și mobile.

Scade nivelul de stres

Mersul pe bicicletă în aer liber stimulează eliberarea endorfinelor, hormonii fericirii, care contribuie la îmbunătățirea stării de spirit și la scăderea nivelului de stres. Faptul că te poți conecta cu mediul înconjurător și poți chiar medita în timpul plimbărilor pe două roți ajută la relaxare și la reducerea stresului cotidian. 

Alege trasee care îți plac și bucură-te de experiența de a fi în natură, de a respira aer curat și de a te concentra asupra corpului.

Îmbunătățește postura și coordonarea

Datorită poziției corpului pe bicicletă, spatele, gâtul și umerii stau într-o poziție dreaptă și corectă, ceea ce ajută la prevenirea durerilor și a altor probleme ale coloanei vertebrale. De asemenea, pedalarea continuă pe bicicletă ajută la îmbunătățirea coordonării și a echilibrului.

Pentru a maximiza beneficiile pentru postură și coordonare, nu contează dacă alegi unul dintre modelele de biciclete ieftine pentru femei; important este să ți se potrivească și să o reglezi corespunzător.  Asigură-te că scaunul bicicletei este reglat la înălțimea potrivită și că ghidonul este ajustat astfel încât să nu fie nevoie să te apleci prea mult înainte sau să ridici umerii.

În plus, pentru a îmbunătăți coordonarea, încearcă să pedalezi cu o viteză constantă și să te concentrezi pe mișcările tale. De asemenea, poți încerca să te ridici din șa pentru a-ți întări mușchii picioarelor și a-ți îmbunătăți echilibrul.

Scade nivelul de grăsime corporală

Ciclismul este un exercițiu excelent pentru arderea caloriilor și stimularea metabolismului, ceea ce contribuie la scăderea nivelului de grăsime corporală.

Potrivit Universității Harvard, mersul pe bicicletă poate arde între 210 și 355 de calorii, în funcție de greutatea persoanei, în 30 de minute de pedalat la o viteză medie [3]. De asemenea, acest exercițiu poate crește metabolismul, reduce apetitul și stimula organismul să ardă calorii chiar și după antrenament. 


Îmbunătățește calitatea somnului

Activitatea fizică, precum mersul pe bicicletă, ajută la reglarea ciclului somn-veghe și la îmbunătățirea calității somnului, factori importanți în gestionarea anxietății și depresiei. Un studiu publicat în Sleep Medicine Reviews [4] a arătat că persoanele care merg pe bicicletă seara și încheie activitatea fizică cu două ore înainte de culcare au adormit apoi într-un timp mai scurt și au beneficiat de o durată mai lungă a somnului.

Iată, așadar, că impactul benefic pe care îl are mersul pe bicicletă asupra calității vieții este impresionant. Dacă ai nevoie de o schimbare în rutina ta, urcă-te pe bicicletă și fă o plimbare. Te vei bucura pe termen lung de efecte pozitive asupra sănătății tale fizice și mintale!

Surse: 

[1] „Cycling – Health Benefits.” Vic.gov.au, 2012, www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/cycling-health-benefits#:~:text=Regular%20cycling%20stimulates%20and%20improves. 

[2] Luan, Lijiang, et al. “Stationary Cycling Exercise for Knee Osteoarthritis: A Systematic Review and Meta-Analysis.” Clinical Rehabilitation, 10 Nov. 2020, p. 026921552097179, https://doi.org/10.1177/0269215520971795.

[3] Harvard Health Publishing. “Calories Burned in 30 Minutes of Leisure and Routine Activities.” Harvard Health, 1 July 2004, www.health.harvard.edu/diet-and-weight-loss/calories-burned-in-30-minutes-for-people-of-three-different-weights.

[4] Frimpong, Emmanuel, et al. “The Effects of Evening High-Intensity Exercise on Sleep in Healthy Adults: A Systematic Review and Meta-Analysis.” Sleep Medicine Reviews, vol. 60, Dec. 2021, p. 101535, https://doi.org/10.1016/j.smrv.2021.101535. Accessed 31 Aug. 2021.