Hepatita B este o infecție severă a ficatului cauzată de virusul hepatic B. Aceasta poate fi acută, cu o durată de cel puțin șase luni sau cronică, ceea ce înseamnă că poate persista o perioadă mult mai lungă.

Prezența acestei infecții poate crește riscul de apariție a insuficienței hepatice, a cancerului hepatic sau a cirozei, aceasta din urmă fiind caracterizată prin cicatrizarea permanentă a ficatului.

Citește în continuare acest articol pentru a afla despre testele folosite la identificarea acestei infecții, pentru ca tu să fi cât mai bine informat despre sănătatea ta și despre opțiunile pe care le ai la dispoziție.

3 analize inițiale pentru identificarea virusului hepatitei B

Pe lângă efectuarea unei consultații generale, prin care medicul poate verifica prezența simptomelor asociate cu lezarea ficatului, cum ar fi icterul sau durerea abdominală, acesta poate cere și anumite analize și teste specifice, cum ar fi:

Antigen HBs (antigen)

Testul Antigen HBs poate fi folosit atât pentru screening, cât și pentru detectarea și diagnosticarea infecției acute sau cronice cu virusul hepatic B.

Pentru a realiza această detectare, testul analizează proteinele prezente pe suprafață virusului hepatic, numărul ridicat al acestora putând indica o infecție acută sau cronică.

Dacă valorile sunt crescute după șase luni de la prima detecție, atunci poate fi vorba despre o cronicizare a infecției [2].

Anti-HBs (anticorpi)

Pentru a răspunde la antigenul care poate fi detectat de testul de mai sus, corpul produce anticorpi după câteva săptămâni sau luni de la infectare.

Detectarea acestor anticorpi poate sugera că ai avut la un moment dat hepatita B, sau că ai fost expus în trecut la virusul hepatitei B prin alte circumstanțe, cum ar fi vaccinarea.

Anti-HBc

Acest test detectează prezența anticorpilor anti-HBc totali în organism  și este considerat o metodă eficientă, rapidă și relevantă pentru diagnosticarea hepatitei B.

Anticorpii detectați de acest test apar odată cu dezvoltarea simptomelor hepatitei și rămân detectabili pe tot parcursul vieții.

Rezultatele acestui test sunt interpretate alături de alte analize pentru a determina nivelul de recuperare după o infecție precedentă sau pentru a diferenția între infecția acută sau cronică (IgM anti-HBc sau IgG anti-HBc).

În ceea ce privește anticorpii IgM anti-HBc, aceștia indică prezența unei hepatite acute, deoarece infecția este recentă, iar în ceea ce privește anticorpii IgG anti-HBc, aceștia indică prezența unei infecții cronice.

3 teste adiționale pentru infectarea cu virusul hepatitei B

Dacă în urma testelor inițiale de mai sus, ai fost diagnosticat cu hepatita B, atunci medicul poate cere teste adiționale prin care să poată monitoriza boala și eficiența tratamentului, dar și pentru a determina dacă poți răspândi virusul și altor persoane.

Aceste teste adiționale pot include:

HBe Ag (antigen)

Aceasta este o proteină provenită de la virusul hepatic B, care poate fi găsită în anumite persoane pozitive testului antigen HBs.

Măsurarea acestui antigen poate oferi medicilor informații cu privire la infecțiozitate și abilitatea de a răspândi virusul și altor persoane din jur.

Anti-HBe (anticorpi)

Testul detectează anticorpii care apar ca răspuns la antigenul HBe de mai sus. Dispariția antigenului și detectarea anticorpilor în sânge, poate sugera o ameliorare a afecțiunii și o înlăturare pe termen lung a virusului.

Întrucât afecțiunea cronică hepatică este mai des întâlnită în rândul persoanelor cu HBeAg și mai puțin prezentă în rândul celor cu anticorpi HBe, acest test poate fi folosit pentru monitorizarea infecțiilor acute cu virusul hepatic B.

ADN-VHB

Acest test poate detecta materialul genetic al virusului în sânge și poate determina virulența acestuia.

Un test pozitiv de acest tip, poate indica o multiplicare a virusului în corp, ceea ce face ca persoana infectată să fie contagioasă.

ADN-VHB este folosit des pentru a monitoriza eficiența terapiei antivirale în rândul persoanelor cu infecție cronică.

Având în vedere că hepatita B poate avea complicații severe, mai ales dacă este netratată, este recomandată efectuarea analizelor necesare, dacă există simptome specifice bolii sau dacă ești de părere că ai fost expus virusului.

Discută cu doctorul de familie pentru a primi atenția medicală necesară și pentru a obține recomandările corespunzătoare cu privire la analizele care ar trebui efectuate!

Referințe:

“Hepatitis B.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hepatitis-b/symptoms-causes/syc-20366802. Data accesării: 31.10.2022

“Hepatitis B Testing.” Testing.com, www.testing.com/tests/hepatitis-b-test/. Data accesării: 31.10.2022