https://drive.google.com/file/d/1EJuDsxvK_jyHM9rwxZz8PgPNFooWTHJK/view?usp=share_link

Lentilele de contact sunt dispozitive medicale care aderă la cornee și pot să te ajute să înlocuiești cu succes clasicii ochelari, necesari pentru corectarea viciilor de refracție. Lentilele de contact colorate pot avea scop estetic, dar te pot ajuta și să maschezi unele defecte sau cicatrici oculare. 

Dacă ești pentru prima dată în postura de a cumpăra lentile de contact trebuie să ai în vedere câteva informații. Îți prezentăm în acest material cele mai importante elemente despre care trebuie să te documentezi înainte de achiziție. 

1. Lentile de contact de calitate

Alege mereu numai lentile de contact din magazinele de specialitate, cu tradiție pe piață, care comercializează produse de cea mai bună calitate. Fie că optezi pentru lentile de contact cu dioptrii, fie pentru lentile de contact albe, pentru ocazii speciale, îți recomandăm să alegi articole în conformitate cu nevoile tale specifice. 

2. Consult de specialitate

Dacă îți dorești să porți lentile de contact este bine să faci o programare la oftalmolog pentru un consult de specialitate. Medicul îți poate indica varianta potrivită de lentile de contact, după un examen complet al ochilor, pentru ca vederea ta să nu aibă de suferit. 

3. Lentile de contact de corecție vs. colorate

Miopia, hipermetropia, astigmatismul și presbiopia sunt vicii de refracție care pot fi corectate cu ochelari sau lentile de contact de corecție. 

Lentilele de contact colorate pot acoperi mici defecte oculare și pot satisface dorința de a avea o înfățișare extraordinară, cu ocazia unor evenimente speciale din viața ta. În plus, dioptrii pot fi încorporate în lentilele de contact colorate, pe baza prescripției medicale. 

4. Tipuri de lentile

În funcție de tipul lentilei și a timpului de utilizare recomandat există lentile de contact cu înlocuire zilnică, cu schimbare la 2 săptămâni, lunară sau anuală. 

Lentilele de astăzi pot fi moi, din hidrogel. Există și lentile de contact din silicon hidrogel, printre cele mai cunoscute și utilizate. Pe piață se regăsesc, însă, și lentile de contact din gaz permeabil, precum și lentile PMMA, mai rar folosite, la indicație medicală. 

Unele lentile de contact pot fi purtate zilnic. Cele cu purtare extinsă, merg de la câteva zile până la o săptămână și există și lentilele cu purtare continuă, fără a fi îndepărtate pentru maximum 30 de zile consecutiv, urmând ca apoi să fie înlocuite cu unele noi. 

5. Soluții de întreținere

Pe suprafața lentilelor de contact, cu dioptrii sau colorate, se depun particule de praf, resturi cosmetice și, pe termen lung, proteine secretate de globul ocular. Lentilele de contact trebuie curățate și dezinfectate pentru menținerea sănătății ochilor și păstrarea lor în condiții bune de utilizare. 

Există soluții de curățare, saline, soluții pentru curățare și dezinfectare, enzimatice sau tablete de deproteinizare, precum și produse de îndepărtare zilnică a proteinelor. 

Ideal este să folosești varianta recomandată de producătorul lentilelor de contact, să nu le amesteci, deoarece acest lucru poate duce atât la scăderea eficienței lentilelor de contact, cât și la iritarea ochilor. 

Alte produse ce pot fi întrebuințate vizează picăturile de lubrifiere a lentilelor de contact sau cele anti-alergice, aplicate la recomandarea oftalmologului. 

6. Igienă și îngrijire specială

Lentilele de contact sunt dispozitive medicale. Manevrarea, aplicarea, păstrarea, curățarea și dezinfectarea acestora se face respectând normele de igienă. Înainte de a deschide cutia unde sunt păstrate lentilele trebuie să te speli bine pe mâini. Aplică lentilele de contact conform instrucțiunilor, iar dacă întâmpini probleme poți solicita ajutorul altei persoane, numai după ce s-a spălat corect pe mâini! 

Cum fiecare tip de lentilă are un număr de utilizări recomandat este bine să comanzi din timp un nou set și să nu treci peste perioada indicată pentru a evita apariția infecțiilor oculare. 

Lentilele de contact sunt produse individuale și nu trebuie împrumutate. Ochii cu lentile de contact au nevoie de ocrotire în exterior, la mare și la munte, ochelarii de soare cu protecție UV fiind necesari.  

Ca și în cazul ochelarilor de vedere, purtarea lentilelor de contact necesită o perioadă de acomodare. Dacă alegi lentile de contact pentru prima dată este bine să treci pe la medicul oftalmolog în prealabil și să respecți indicațiile acestuia pentru sănătatea ochilor tăi.