Pentru a avea un stil de viață echilibrat, care să se reflecte pe toate planurile vieții tale, cel mai important lucru este să înlocuiești obiceiurile nesănătoase cu cele care te ajută să fii mai plin de energie, care îți dau o dispoziție bună, dar te și stimulează să gândești pozitiv. În rândurile care urmează îți prezentăm câteva strategii care te vor ajuta să adopți și să menții un stil de viață sănătos.

  1. Mănâncă sănătos

Există o legătură directă între alimentele pe care le consumi și nivelul tău de energie, așa că alimentația sănătoasă îți va oferi echilibru și îți va ajuta organismul să se mențină în formă. În librării poți găsi numeroase cărți de nutriție concepute pentru începători și care au o structură ușor de urmărit, care să te ajute să ai o alimentație sănătoasă. Cele mai importante două reguli privind alimentația sunt: consumul zilnic de fructe și legume și reducerea alimentelor bogate în zaharuri și grăsimi. 

De asemenea, ai la dispoziție și o varietate de cărți de gastronomie în care poți găsi rețete sănătoase, astfel că te poți inspira din aceste volume pentru crearea unui meniu zilnic care îți poate schimba obiceiurile alimentare. Tot în cărțile despre alimentație poți găsi îndrumări cu privire la programul de masă, gustările dintre mese și cea mai potrivită oră de a lua cina. Dacă alimentația reprezintă pentru tine o nesiguranță, poți apela oricând la un nutriționist care să te îndrume în acest sens.

  1. Nu uita să te hidratezi zilnic

Apa te hidratează și îți purifică organismul. Diverși nutriționiști recomandă să bei un pahar de apă imediat ce te-ai trezit și să te hidratezi corespunzător pe tot parcursul zilei, astfel încât, la sfărșitul zilei, să fi consumat cel puțin 2 litri de apă. Este recomandat să bei apa cu inghițituri mici la intervale scurte de timp pentru a te asigura că asimilarea și hidratarea se fac în mod optim pentru organism. Foarte util este și să faci o infuzie de fructe pe care să o consumi de-a lungul întregii zile. De asemenea, pentru un stil de viață sănătos, mai poți găsi și alte trucuri în diverse cărți ce conțin sfaturi utile pentru o gamă largă de subiecte.  

  1. Nu sări niciodată peste micul dejun 

Poate te-ai săturat să tot auzi că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, însă, așa cum multe studii au demonstrat, acesta te ajută să îți iei energia pentru întreaga zi, mai ales dacă alegi alimente bogate nutrițional. Astfel că, atunci când îți creezi un obicei din a lua micul dejun nu doar că vei avea mai multă energie, dar te vei și putea concentra mai bine.  

  1. Fă mișcare în fiecare zi 

Cel mai important aspect al unei vieți sănătoase este mișcarea. O alimentație corectă și exercițiile fizice sunt complementare și te pot ajuta să îți atingi obiectivul de a avea un stil de viață sănătos. Fie că alegi să mergi la sală sau doar să faci exerciții acasă, orice fel de mișcare te poate ajuta. Pentru început, poți începe cu 30 de minute pe zi, în care să incluzi o alergare și exerciții ușoare, ca mai apoi să crești complexitatea exercițiilor dar și durata. De asemenea, dacă ești o persoană care petrece multe ore la birou, poți face mișcare 5 minute la fiecare oră pentru a-ți ajuta organismul să nu sufere din cauza statului pe scaun pe o perioadă îndelungată. Fie că alegi să te plimbi sau să faci exerciții de întindere, corpul tău va fi mai relaxat, iar tu te vei simți în formă. 

  1. Respiră profund

Respirația are un rol foarte important în stilul de viață sănătos, astfel că este indicat să îți oxigenezi creierul prin respirații profunde, în special dimineața. Este recomandat să te trezești cât mai devreme și să te asiguri că aerisești bine camera înainte de a face acest exercițiu. În anotimpul cald, poți pune în aplicare această tehnică când te afli pe balcon sau în aer liber. Important de reținut este că trebuie să faci câte 12 ședințe de respirație a câte 5 minute. Dacă ești obișnuit cu aceste exerciții, poți aplica și unele tehnici de yoga pentru a obține un maximum de beneficii.

Deși la început poate părea dificil să adopți un stil de viață sănătos, după conștientizarea și înlocuirea obiceiurilor nocive cu cele sănătoase, vei putea vedea îmbunătățiri pe plan fizic, emoțional și spiritual. Vei avea o stare de bine permanentă și vei putea fi mult mai activ în luarea deciziilor potrivite.