1. Evitați laptele și produsele lactate

Pentru a preveni o eventuală reacție alergică, este important să vă asigurați că un copil cu alergie la lapte nu mănâncă sau bea produse care conțin lapte sau proteine din lapte. Aceasta poate fi o provocare, deoarece laptele este un ingredient comun în multe alimente, nu doar în cele în care v-ați aștepta să-l găsiți în mod normal.[2]

În același timp, trebuie spus că este posibil ca un copil alergic la laptele de vacă să poată consuma laptele Artesana de capră fără a avea reacții alergice. Atenție! Acest lucru se poate stabili doar de către un specialist, în urma efectuării unor analize.[1]

Este important să discutați cu medicul copilului pentru a afla exact ce alimente trebuie să evitați și înainte de a face orice modificări majore în dieta copilului.

2. Citiți cu atenție etichetele produselor alimentare

Navigarea prin rafturile supermarketurilor poate fi o provocare pentru părinții copiilor cu alergie la lapte. Este esențial să fiți atenți la ingredientele alimentelor pe care le cumpărați și să vă asigurați că le evitați pe cele care conțin lapte sau derivate ale acestuia.

Țineți cont de faptul etichetele produselor alimentare pot fi înșelătoare. Unele produse pot părea sigure la prima vedere, dar la o citire mai atentă, pot conține ingrediente derivate din lapte. De exemplu, unii producători de alimente pot folosi termeni precum „solide din lapte” sau „proteine din lapte”, care pot fi ușor de trecut cu vederea.

În plus, rețetele pentru produsele alimentare se pot schimba în timp. Așadar, este important să citiți eticheta de fiecare dată când cumpărați un produs, chiar dacă l-ați cumpărat în trecut și nu conținea lapte.[2]

3. Asigurați-vă că cel mic primește toți nutrienții de care are nevoie

Înlocuirea laptelui, care este o sursă esențială de calciu, cu alte alimente bogate în acest mineral, este o strategie cheie pentru a asigura că cel mic primește nutrienții de care are nevoie. Legumele cu frunze verde închis, nucile și semințele, peștele sau alimentele fortificate cu calciu, cum ar fi sucurile de fructe sau cerealele, sunt câteva exemple de surse excelente de calciu.

O dietă sănătoasă ar trebui să includă și o varietate de fructe și legume, proteine, grăsimi sănătoase și carbohidrați complecși.[2]

Consultarea unui dietetician sau a unui medic poate fi de mare ajutor când aveți nevoie de sfaturi personalizate privind alimentația copilului.

4. Fiți pregătiți să acționați imediat în cazul unor reacții alergice severe

Consumul de lapte și lactate poate provoca reacții alergice severe copiilor cu alergie la lapte. Este important să existe un plan de acțiune aprobat de medicul alergolog, plan care să includă pașii de urmat în caz de urgență, medicamentele necesare și informații de contact ale medicului.

Asigurați-vă că aveți întotdeauna la îndemână o injecție cu epinefrină și administrați-o imediat în caz de urgență, conform indicațiilor medicului.[3]

5. Comunicați cu persoanele în grija cărora lăsați copilul pentru a evita expunerea accidentală

Când copilul merge la grădiniță, școală sau oriunde altundeva unde există riscul unei expuneri la lapte sau produse cu lapte, este important să comunicați cu persoanele în grija căruia va rămâne. 

În primul rând, trebuie să le explicați clar ce înseamnă o alergie la lapte și care sunt consecințele consumului de lapte sau produse care îl conțin. Mai mult, este important să le oferiți persoanelor respective o listă detaliată cu alimentele și produsele pe care copilul nu le poate consuma.[3]

Alergia la lapte poate fi o provocare pentru părinți, însă cu informațiile corecte și o atitudine proactivă, aceasta poate fi gestionată eficient. Țineți cont de sfaturile de mai sus și respectați întotdeauna indicațiile și recomandările medicilor. 

Bibliografie: 

  1. „Goat Milk: Are There Health Benefits?”, WebMD, 26 Sept. 2020, www.webmd.com/diet/goat-milk-are-there-health-benefits. Accessed 18 Jan. 2024.
  2. „Living with a Milk Allergy”, WebMD, 6 June 2023, www.webmd.com/allergies/milk-allergy. Accessed 18 Jan. 2024.
  3. „Milk Allergy (for Parents)”, Nemours KidsHealth, 2021, kidshealth.org/en/parents/milkallergy.html. Accessed 18 Jan. 2024.

Sursa foto: Shutterstock