Desigur, modul în care noi vedem terapia are de-a face și cu societatea în care trăim și cu aspectele culturale. În România, în general, dacă apelezi la terapie, ești de cele mai multe ori considerat un om cu probleme, poate chiar bolnav sau un om slab din punct de vedere emoțional.
Însă, aceasta este o perspectivă greșită de a vedea terapia. Terapia funcționează cel mai bine atunci când o vezi ca pe o investiție personală de creștere. Când vrei să te dezvolți, nu neapărat să faci față unor probleme.
Dacă te-ai gândit vreodată să apelezi la un terapeut și nu ești sigur dacă e alegerea corectă, acest articol te va ajuta.
O să găsești în continuare 5 semne comune care îți arată că e un moment bun de a începe terapia. Te poți identifica într-unul sau mai multe dintre aceste semne. Iar dacă niciunul dintre ele nu rezonează cu tine, dacă tu simți nevoia de a apela la un specialist pentru ajutor, atunci pentru tine e momentul potrivit oricând.
5 semne care îți arată că ar trebui să vezi un terapeut
- Te frământă zi de zi anumite probleme și ești mereu trist
Se poate ca viața ta interioară să fie un complet război. Gândurile și sentimentele tale să fie complet amestecate și să nu îți mai dai seama cum funcționează lucrurile.
Luptele tale interioare te afectează la serviciu sau la școală sau îi rănesc pe cei din jur și afectează relațiile tale. De multe ori te simți copleșit și s-ar putea să reacționezi exagerat chiar și la mici probleme din viața de zi cu zi.
Totul în jur se simte ca și cum ai ajuns la capătul puterilor și nu mai poți să faci față provocărilor. Ei bine, dacă simți asta, e momentul să ceri ajutor. O discuție cu un psiholog te va ajuta să clarifici care sunt problemele, ce surse au ele și să le elimini din viața ta, pentru a putea trăi liniștit.
- Suferi de ceva vreme și durerea pare să se adâncească din ce în ce mai mult
Este normal să avem perioade mai grele în viața noastră. Suferința poate apărea mai ales atunci când am pierdut pe cineva drag sau când cineva cunoscut e în pericol. Însă aceste perioade nu trebuie să se prelungească mai mult decât e normal.
Dacă simți deja o durere sufletească profundă care te afectează de mult, trebuie să apelezi la un psiholog. Stresul, anxietatea, poate chiar o formă de depresie, toate acestea au la bază probleme pe care le poți soluționa cu ajutorul terapiei.
Trebuie să descoperi cauza și sursele de stres, să analizezi și să accepți ceea ce simți și să treci peste traumă. Iar un terapeut te poate face să eliberezi toată această energie negativă și să fii fericit din nou.
- Nu obții rezultatele pe care le-ai dori, în ciuda tuturor eforturilor tale
Uneori chiar simți că dai totul, iar în schimb nu primești nimic sau ai rezultate mult mai slabe în raport cu efortul investit. Și apare frustrarea.
Deși faci tot ce știi pentru a te simți mai bine din punct de vedere mental și emoțional, nimic nu pare să te ajute. Ba chiar simți că nivelul de teamă, de anxietate crește și durerea se adâncește și mai mult.
Este posibil ca somnul să nu mai fie la fel de odihnitor și starea ta să se înrăutățească. Poate chiar îți pierzi și apetitul. Simți că te îndrepți în direcția greșită și se pare că nu te poți opri. Dacă ai experimentat aceste sentimente pentru o perioadă constantă, e momentul să apelezi la un psiholog.
Acesta te va ajuta să înțelegi mai bine ceea ce faci și care sunt comportamentele care atrag rezultatele negative în viața ta. Apoi vei învăța cum să le înlocuiești cu cele pozitive și să faci lucrurile din nou să funcționeze pentru tine.
- Cineva cunoscut se oferă constant să te ajute, să te sprijine și îți recomandă să ceri ajutor
Tindem să credem că ne cunoaștem mai bine decât oricine, însă în unele momente e adevărat că cei din jur ne pot vedea dintr-o perspectivă diferită, mai obiectivă și își pot da seama că avem probleme.
Uneori, oamenii care ne sunt apropiați ne pot vedea mai clar decât ne vedem noi pe noi înșine. Ei pot recunoaște momentul în care ajutorul extern ar fi o idee bună, chiar înaintea noastră.
Chiar dacă recomandarea lor este determinată parțial de frustrarea față de comportamentele noastre, ar trebui să o luăm în considerare.
Cu toate acestea, trebuie să avem o precauție: dacă începem terapia la îndemnul lor, trebuie să găsim în noi motivul pentru care facem asta, cât mai repede. Ea funcționează doar atunci când ne asumăm procesul, nu îl facem doar de dragul cuiva.
- Deși nu ești 100% sigur că te va ajuta, ești super decis să începi să ceri ajutor unui specialist
Terapia niciodată nu va fi o decizie 100% sigură, din prima. O parte din tine va spune da, iar altă parte va spune nu. Schimbarea este întotdeauna așa. Cu toate astea, la un moment dat, simți că partea din tine care este gata să facă față schimbărilor îi va spune părții din tine căreia îi este frică să se schimbe: „Hai, hai să facem asta”.
Iar dorința ta de a apela la un terapeut devine din ce în ce mai puternică. Însă ai oarecare rezerve încă. Ceva pare că te ține în loc.
Se spune că vindecarea începe înainte de prima ședință de terapie online. Vindecarea începe atunci când o voce din interiorul tău îți spune că este timpul să faci schimbarea.
Dacă ai simțit acest lucru, cel mai probabil e momentul potrivit pentru a începe. Niciodată nu va fi mai potrivit decât acum.
Dacă ești gata să apelezi la un psiholog, cea mai ușoară cale este să începi terapia online. Te scutește de un drum la cabinet, iar din confortul propriei locuințe poți fi mai deschis și mai dezinhibat. E și mai ușor pentru tine să-ți pui în program o ședință în acest mod.
Poți începe prin a programa prima ședință chiar pe cea mai nouă platformă de psihoterapie online din România.