„Proteinele sunt alcătuite din aminoacizi, care reprezintă o parte importantă din componența celulelor, mușchilor și țesuturilor. Proteinele nu trebuie să lipsească din alimentație, în special din dieta atleților și a persoanelor care practică sport regulat, deoarece exercițiile fizice expun organismul unui nivel de stres care ajută la creșterea masei musculare – proteinele sunt în mod constant defalcate în aminoacizi care ajută la repararea țesutului muscular.”, explică Wasim Nazer, specialist în nutriție.

Așadar, concluzia este clară și evidentă, proteinele sunt esențiale în alimentația unui om sănătos, iar atunci când există un deficit în acest sens organismul dă semne evidente.

5 semne că nu consumi suficiente proteine

Nutriționistul Wasim Nazer explică, în continuare, care sunt cele 5 semne care denotă faptul că nu consumi suficiente proteine:

1. Părul și unghiile tale sunt lipsite de vitalitate, se crapă, se rup.
2. Sistemul tău imunitar nu are capacitatea de a lupta împotriva virușilor. Răcești foarte des și te recuperezi greu.
3. Te simți lipsită de vlagă, lipsită de energie.
4. Pierzi în greutate și, din păcate, minusul nu vine din țesutul adipos, ci din mușchi.
5. Ai puțină rezistență la stres

Cele mai bogate surse de proteine

Știm deja, proteinele sunt substanțe organice, formate aproape integral din aminoacizi și prezente în toate celulele vii.
Proteinele provenite din produsele animale (carne, lapte, brânză, ouă) conțin toți cei 25 de aminoacizi existenți și se numesc proteine complete, de mare calitate.
Proteinele vegetale nu conțin toți aminoacizi, dar sunt mai sănătoase și pot fi combinate între ele pentru o alimentație completă.
Cele mai bogate surse de proteine sunt peștele, carnea slabă, produsele lactate, ouă, soia, ciuperci, linte, fasole boabe, năut, broccoli, avocado.