De aici și până la a avea o relație toxică, însă, este cale o lungă. Află care sunt semnele că te afli într-o relație sănătoasă de cuplu, iar dacă nu te mai simți în largul tău, vorbește cu partenerul sau cu partenera despre acest lucru și apelați la psihoterapie online sau la cabinet pentru că vă poate salva relația.
Chiar dacă nu există o rețetă universală pentru o relație perfectă, există anumite semne care indică o conexiune sănătoasă și armonioasă. Le detaliem, mai jos, pentru tine.
Comunicați sănătos și sincer
O comunicare eficientă este baza oricărei relații de cuplu fericite. Partenerii dintr-o relație sănătoasă se simt liberi să își exprime gândurile, sentimentele și nevoile, atât pozitive, cât și negative, fără teama de judecată sau respingere. Ei ascultă cu atenție și empatie, oferind sprijin emoțional și validând perspectivele celuilalt.
Atunci când comunici sănătos:
– îți exprimi clar nevoile și dorințele, dar și nemulțumirile
– asculți activ, fiind atent la ce îți transmite partenerul sau partenera, atât la nivel verbal, cât și nonverbal
– îți validezi partenerul sau partenera, acceptându-i emoțiile și sentimentele, chiar dacă nu ești de acord cu unele dintre ele
– ești flexibil, luând în considerare și părerea celuilalt
Într-o relație toxică, pe de altă parte, comunicarea este deficitară, discursul fiind presărat cu manipulare și jocuri de putere. Dacă nu te simți în siguranță atunci când comunici cu partenerul tău, apelează la servicii de psihoterapie online sau la cabinet și veți găsi soluții împreună.
Aveți valori și obiective comune
Atunci când obiectivele voastre pentru viitor sunt identice sau măcar asemănătoare, este un semn că relația voastră este pe drumul cel bun. Același lucru este valabil și în ceea ce privește valorile voastre – cu cât sunt mai asemănătoare, cu atât vă veți înțelege mai bine. Pentru o mai bună înțelegere, să luăm exemplul fixării unui obiectiv de viitor. Dacă pentru unul dintre parteneri un obiectiv pentru viitor este să cumpărați o casă împreună, iar celălalt nu își dorește acest lucru, va apărea frustrare de ambele părți. Iar în ceea ce privește valorile, dacă pentru tine o valoare de bază este loialitatea, iar aceasta nu se află și pe lista partenerului tău, este mai greu să ajungeți la o armonie în cuplu.
Vă acordați spațiu reciproc
Timpul pe care îl petreceți împreună este extrem de valoros și îți recomandăm să îl valorifici la maximum, dar nu uita că fiecare dintre cei doi parteneri ai relației trebuie să aibă și timpul propriu pentru hobby-urile și pasiunile sale. Dependența emoțională nu este un lucru sănătos în nicio relație și cu atât mai puțin în relația de cuplu, ba dimpotrivă este un semn al unei relații toxice, așa că dacă simți că ești împlinit sau împlinită doar petrecând timpul alături de partenerul sau de partenera ta, este cazul să apelezi la ajutorul serviciilor de psihoterapie online sau la cabinet deoarece, pe termen lung, acest tip de comportament te va afecta atât pe tine, cât și relația voastră.
Vă exprimați bucuria și recunoștința
De foarte multe ori, și mai ales în relațiile de lungă durată, oamenii au tendința de a îl lua de-a gata pe celălalt și de a uita să își exprime recunoștința și bucuria că sunt împreună sau că celălalt face un gest frumos sau un gest de iubire pentru partenerul sau partenera sa.
Într-o relație sănătoasă, partenerii își exprimă recunoștința și aprecierea unul față de celălalt și găsesc bucurie în lucrurile mici. A recunoaște și a celebra momentele frumoase împreună vă ajută să consolidați relația de cuplu și să construiți o bază solidă pentru viitor.
Aveți încredere și respect unul în celălalt
Încrederea și respectul sunt alte două aspecte esențiale pe care trebuie să le manifestați într-o relație de cuplu sănătoasă. Semnele că ai un partener de încredere sunt: respectarea promisiunilor pe care acesta ți le face, fidelitatea și sinceritatea, dar și transparența.
În ceea ce privește respectul, știi că ești pe calea cea bună atunci când partenerul sau partenera ta îți acceptă limitele personale și îți respectă intimitatea, folosește un limbaj și un comportament civilizat față de tine, îți oferă feedback constructiv și îți apreciază relațiile cu familia și cu prietenii.
Într-o relație toxică, în schimb, sunt frecvente: manipularea, sarcasmul, atacul la persoană, minciuna și încălcarea limitelor personale. Nu lăsa pe nimeni să îți încalce aceste drepturi și principii, iar dacă nu te descurci singur, psihoterapia online sau la cabinet poate fi o soluție pentru tine.