Vrei să afli 5 dintre cele mai eficiente sfaturi pentru o digestie sănătoasă? Citește în continuare. 

Mestecă bine alimentele

Mestecatul corect al alimentelor este un pas esențial pentru o digestie sănătoasă și eficientă. Când mesteci bine, ajuți procesul de digestie să înceapă chiar din cavitatea bucală și, astfel, procesarea alimentelor este mult mai ușor de realizat. Încearcă să mesteci fiecare îmbucătură de cel puțin 20-30 de ori, pentru a ajuta corpul tău să proceseze alimentele în mod corespunzător.

Este la fel de important să mesteci pe ambele părți ale gurii. Acest lucru ajută la o mestecare uniformă și face ca alimentele să fie mai fin mărunțite, ceea ce ajută mult digestia. Când mânânci, este esențial ca alimentele să fie complet mărunțite, pentru ca enzimele digestive să le descompună mai eficient. 

În cazul în care nu poți mesteca la fel de eficient din cauza lipsei dinților, poți opta pentru alimente mai ușor de mestecat, cum ar fi piureuri, supe, smoothie-uri sau legume fierte. Însă, este recomandat să consulți medicul stomatolog specializat în protetica dentara, pentru a-ți oferi variante optime de înlocuire a dinților lipsă. 

Consumă alimente bogate în fibre

Fibrele sunt componente ale plantelor care nu pot fi digerate de organismul nostru, dar joacă un rol foarte important în menținerea sănătății sistemului digestiv și a întregului corp. Acestea ajută la prevenirea constipației și contribuie la o digestie mai bună, asigurând un tranzit intestinal eficient. 

De asemenea, alimentele bogate în fibre pot ajuta la menținerea unei greutăți sănătoase. Fibrele îți dau senzația de sațietate pentru mai mult timp, astfel încât este mai ușor să controlezi aportul de calorii și să te simți satisfăcut după masă, fără a exagera cu mâncarea.

Pentru a beneficia de toate aceste avantaje, încearcă să incluzi în dieta ta zilnică alimente precum:

  • fructe;
  • legume;
  • cereale integrale;
  • leguminoase;
  • nuci. 

Evită mesele seara

Când mănânci prea mult seara, corpul tău are mai puțin timp să digere alimentele înainte de a merge la culcare. Acest lucru poate duce la disconfort, balonare, reflux gastroesofagian și somn de proastă calitate. Dacă ai mese copioase seara, digestia va continua să funcționeze intens în timp ce dormi, ceea ce poate afecta calitatea somnului și poate face mai greu să te odihnești.

Este recomandat să încerci să ai o cină ușoară, cu alimente ușor de digerat, și să o consumi cu cel puțin 2-3 ore înainte de culcare. De exemplu, poți opta pentru o salată ușoară, legume gătite sau o porție mică de proteine slabe, precum pui sau pește.

Introdu în dietă probiotice

Probioticele sunt bacterii benefice care trăiesc în intestinul tău și care ajută la menținerea unui echilibru sănătos al florei intestinale. Acestea pot ajuta la îmbunătățirea digestiei, dar și a sistemului imunitar. Unul dintre cele mai mari avantaje ale probioticelor este că ele contribuie la digestia alimentelor, ajutând la descompunerea și absorbția nutrienților. De asemenea, ele pot ajuta la prevenirea constipației și la menținerea unui tranzit intestinal normal.

Printre sursele naturale de probiotice pe care le poți include în dietă se află:

  • iaurtul;
  • kefirul;
  • kimchiul;
  • murăturile.

Fii activ

Mișcarea nu doar că îți ajută corpul să rămână în formă, dar joacă un rol important în stimularea procesului de digestie. Când ești activ fizic, mușchii abdominali se contractă și contribuie la deplasarea alimentelor prin tractul digestiv, ajutând astfel la o digestie mai eficientă și la un tranzit intestinal optim. 

Exercițiile fizice regulate, precum mersul pe jos, alergatul ușor, înotul sau chiar yoga, pot preveni problemele digestive, cum ar fi constipația sau balonarea. Un alt beneficiu important este că mișcarea te ajută să-ți menții greutatea optimă. 

Este important de reținut că o digestie optimă nu depinde doar de alegerile alimentare, ci și de modul în care consumi alimentele și de momentul din zi în care servești masa. De asemenea, dinții și gingiile sănătoase joacă un rol esențial în procesul de digestie. Ai grijă de sănătatea ta orală pentru ca procesul de masticație să fie eficient și să susțină o digestie optimă.

Sursa foto: Shutterstock