Aerul este un element vital pentru oameni, motiv pentru care calitatea acestuia este importantă și are un impact direct asupra sănătății organelor. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), peste 92% din populația întregii planete respiră un aer poluat, chiar dacă își petrec majoritatea timpului în interior.
Chiar dacă lucrezi de acasă în prezent sau nu, locuința ta poate deveni un spațiu cu aer curat în urma unor mici schimbări la care poți apela. Desigur, acestea vor fi benefice atât pentru tine, cât și pentru ceilalți membri ai familiei. Unii dintre principalii beneficiari vor fi copiii, ai căror plămâni sunt în plină dezvoltare în primii ani de viață.
- Folosește un purificator de aer
Probabil una dintre primele schimbări pe care le poți implementa fără prea mare deranj este instalarea unui purificator de aer. Acestea au avantajul de a avea un design chic, care se va integra în orice stil de amenajare al locuinței. Desigur, unul dintre cele mai mari beneficii se va resimți asupra calității aerului pe care îl vei respira.
Purificatoarele de aer sunt cu atât mai utile atunci când sunt folosite de familiile cu copii sau de persoanele care suferă de afecțiuni respiratorii precum bronșita, astmul sau alergiile. În plus, poți considera achiziția ca pe o investiție de viitor care îți va proteja sănătatea.
- Controlează umiditatea
Umiditatea corectă din casă va contribui considerabil la păstrarea unui aer curat și ușor de respirat. Dacă optezi pentru un purificator de aer modern, vei observa cu bucurie că acesta poate fi dotat și cu funcție de umidificare/dezumidificare, dar și cu un nebulizator de praf.
O altă metodă eficientă de a controla umiditatea din locuința ta și de a împiedica poluarea aerului este aerisirea zilnică a încăperilor. Alege să pui câte un ghiveci cu plante în colțurile umede din casă, acestea contribuind la menținerea umezelii optime a aerului, dar și la calitatea ta.
- Aspiră mai des
În ceea ce privește igiena, dacă observi că praful de așează pe mobila ta la două-trei zile după ce ai făcut curat, poți încerca să aspiri mai des. Încearcă să aspiri săptămânal podelele și covoarele din casă, deoarece acestea sunt medii în care praful se depune în profunzime, dar nu neglija nici colțurile.
De asemenea, după ce ai aspirat, șterge și praful cu lavete și soluții speciale, pentru a reduce cât mai mult particulele care se pot depune pe suprafețe. Poți șterge mobila chiar și o dată la câteva zile dacă acest lucru este necesar, evitând astfel dezvoltarea alergiilor.
- Folosește soluții de curățare hipoalergenice
Igienizarea locuinței este importantă atunci când vine vorba despre calitatea aerului pe care îl respiri, însă aceasta se realizează cu ajutorul substanțelor chimice. Chiar dacă miros plăcut, ele poluează aerul din jur și îți pot afecta pe termen lung căile respiratorii.
Asigură-te că achiziționezi, pe cât posibil, produse pe bază de plante sau hipoalergenice, ca să eviți problemele de sănătate. Acestea vor contribui, în plus, și la diminuarea poluării din aerul casei tale.
- Păstrează ordinea
Acest sfat se referă la ceea ce faci cu hainele și cu încălțămintea, nu la aspectul casei tale. Atunci când nu îi porți, pantofii ar trebui să fie depozitați într-un dulap special sau în cutii. Mai mult, evită să umbli încălțat prin locuință cu perechile pe care le-ai purtat pe afară, deoarece acestea au înmagazinat germeni și bacterii pe tălpi.
În mod similar, recomandarea este valabilă și pentru haine – acestea ar trebui schimbate după ce au fost purtate pe afară și, dacă nu este cazul să fie spălate, ar trebui aerisite. Poți proceda la fel și cu hainele de la curățătorie. Lasă-le la aer câteva ore, pentru a elimina particulele toxice din detergenți.
Diminuarea poluării aerului din locuință este ușoară dacă faci mici schimbări. Respirarea unui aer curat va contribui la sănătatea ta, dar și la calitatea somnului și buna dispoziție de-a lungul zilei.