Află 5 lucruri utile înainte de a apela la un tratament cu aparat dentar.

Fără limită de vârstă pentru aparatul dentar

Odată cu apariția dinților permanenți, orice persoană, indiferent de vârstă, poate beneficia de aparat dentar. Acest tratament te ajută atât la corectarea mușcăturii, cât și la redarea încrederii în propria persoană, atunci când zâmbești. Prin îndreptarea dinților, inclusiv igiena orală va fi mult mai ușor de realizat, iar asta va preveni apariția afecțiunilor stomatologice. 

Există mai multe tipuri de aparate dentare

În timp ce tinerii preferă brackeții metalici cu elastice în diferite culori, adulții apelează la varianta de aparat dentar din safir sau ceramică și care este mult mai discret. Potrivit Webmd, există și opțiuni de aparate dentare linguale sau cele cu gutiere invizibile, care sunt mult mai estetice, dar și mai eficiente ca timp în realizarea tratamentului ortodontic. 

Adaptarea dietei

Este necesar ca atunci când urmezi un tratament ortodontic, să fii atent la alimentele pe care le consumi. Deși aparatele dentare cu brackeți metalici au devenit tot mai rezistente, este important să le protejăm, fără să ajungem prea des în cabinetul de medicină dentară. Tocmai de aceea, alimentele precum popcornul, nucile, blaturile crocante, morcovii sau jeleurile trebuie evitate. 

Importanța igienei orale, atunci când urmezi un tratament ortodontic

Mai mult ca oricând este foarte important să respecți igiena orală. Acest lucru poate influența atât rezultatele finale ale tratamentului ortodontic, cât și sănătatea dinților în timpul purtării, dar și după îndepărtarea aparatului dentar. Tocmai de aceea, periajul dentar se recomandă după fiecare masă, chiar și după gustările din timpul zilei. Poți începe cu o clătire a gurii cu apă pentru a dezlipi resturile alimentare de pe suprafața aparatului. În ceea ce privește mișcările utilizate pentru periajul dentar, este recomandat ca acestea să fie ușoare și circulare, tocmai pentru a îndepărta resturile alimentare care ar putea fi depozitate în spatele aparatului dentar sau chiar pe linia gingiei. Este ideal ca periuța de dinți să fie poziționată într-un unghi drept, iar periajul să fie realizat cu atenție asupra fiecărui dinte în parte. O igienă orală corect realizată înseamnă un periaj dentar care durează cel puțin 3 minute. Totodată este esențial să utilizezi și mijloacele suplimentare de curățare a danturii, precum apa de gură, ața dentară și dușul bucal. 

Rezultatul final este menținut de gutiera de contenție

A doua și ultima etapă a tratamentului ortodontic este purtarea, imediat după îndepărtarea aparatului dentar, a unei gutiere de contenție, care păstrează rezultatul obținut, adică o dantură aliniată și o mușcătură corectă. Aceasta este purtată la început, atât pe timpul zilei, cât și noaptea. Ulterior, gutiera va fi recomandată de medicul ortodont doar pe timpul nopții. 

Chiar dacă la început poate părea dificil, odată ce te vei obișnui cu noua ta rutină zilnică, totul ți se va părea din ce în ce mai ușor. Este foarte important să discuți deschis cu medicul tău ortodont și să îi adresezi întrebări ori de câte ori te confrunți cu o problemă. Acesta îți va explica întotdeauna ce trebuie să faci și care sunt opțiunile cele mai potrivite pentru tine și pentru tipul de aparat dentar pe care îl porți.

Sursă poză: Pexels