1. Investigația RMN nu presupune utilizarea razelor X
Investigația RMN reprezintă o tehnică de diagnostic avansată, care se distinge prin faptul că nu utilizează radiații, așa cum se întâmplă în cazul radiografiei sau tomografiei computerizate (CT). RMN-ul utilizează un câmp magnetic puternic și unde de radiofrecvență pentru vizualizarea diferitelor organe și țesuturi ale corpului uman.
Câmpul magnetic și undele de radiofrecvență modifică alinierea naturală a atomilor de hidrogen din organism. Când aceștia se realiniază în poziția inițială, emit unde de radiofrecvență specifice ce vor fi captate de către senzorii aparatului, analizate și transformate într-o imagine bidimensională (2D), alb-negru.[1]
2. Durata investigației variază în funcție de zona corpului scanată
Pentru a-ți putea planifica ziua, vei dori să afli din timp cât durează un RMN. Răspunsul însă poate varia semnificativ în funcție de mai mulți factori, printre care și zona corpului ce urmează a fi examinată. De exemplu, un segment de coloană poate fi scanat în doar 15-20 de minute, în timp ce o investigație de abdomen poate dura de la 60 la 90 de minute. Durata medie a unei investigații RMN este cuprinsă între 45 și 60 de minute.[2][3]
Totuși, aceste durate pot varia în funcție de complexitatea cazului, de necesitatea efectuării mai multor secvențe sau de nevoia de a repeta unele secvențe pentru a obține imagini clare.
3. Va trebui să îndepărtezi orice bijuterie, accesoriu sau orice alt obiect metalic pe care îl ai asupra ta
După cum spuneam mai sus, RMN-ul folosește un puternic câmp magnetic pentru a crea imagini detaliate ale structurilor interne ale corpului. Obiectele metalice pot interfera cu acest câmp magnetic, ceea ce poate duce la imagini neclare sau chiar la accidente dacă obiectul metalic este atras de magnet. De aceea, ți se va cere ca înainte de investigație să îndepărtezi orice fel de obiect metalic pe care îl ai asupra ta: bijuterii, ceasuri, agrafe de păr, ochelari, proteze dentare, unele dispozitive medicale etc. În unele cazuri, chiar și tatuajele pot conține pigmenți metalici care pot interfera cu rezultatele scanării RMN, așa că anunță-ți medicul tău dacă ai tatuaje.
Respectând aceste indicații, te vei asigura că investigația RMN se va desfășura în condiții de siguranță și cu rezultate de încredere.
4. Este foarte important să nu te miști în timpul scanării
În cadrul investigațiilor RMN, un aspect crucial este menținerea imobilității pacientului pe durata scanării. Motivul pentru această cerință este simplu și ține de calitatea imaginilor obținute. Orice mișcare, indiferent cât de mică, poate perturba câmpul magnetic și poate cauza imagini neclare sau distorsionate. În plus, mișcarea poate duce la necesitatea repetării scanării, ceea ce prelungește timpul petrecut în aparatul de RMN. De aceea, ți se va cere nu doar să stai complet nemișcat/ă în timpul scanării, ci și să îți ții respirația pentru scurt timp.[2][3]
5. Rezultatele sunt disponibile, de obicei, în termen de câteva zile
Investigațiile de tip RMN sunt recunoscute pentru acuratețea lor impresionantă în diagnosticare. Totuși, precizia acestei metode implică și un proces de interpretare a rezultatelor ce poate necesita un anumit interval de timp. Timpul de așteptare pentru rezultatele unei investigații RMN poate varia de la câteva zile până la câteva săptămâni. În medie însă, ele sunt disponibile într-un interval de 48 – 72 de ore de la momentul efectuării investigației. În cazurile urgente, acest interval se poate reduce până la 2 ore.
Te pregătești pentru prima ta investigație RMN? Ține cont de informațiile de mai sus și discută cu medicul tău despre orice nelămurire ai avea. Acesta îți poate spune exact ce trebuie să faci înainte de RMN și la ce te poți aștepta pe parcursul investigației și după.
Disclaimer: Informațiile prezentate în acest articol au caracter general și nu pot înlocui sfatul medicului!