Află în continuare și alte curiozități care te vor ajuta să descoperi totul despre tofucum a fost inventat, câte tipuri de tofu există, cum să îl gătești și care sunt beneficiile pentru sănătate.

  1.  Tofu este originar din China, dar are nume japonez

Există mai multe legende care explică modul în care a fost creat tofu, iar una dintre ele susține că tofu a fost inventat din greșeală de către un bucătar chinez încă acum 2000 de ani, care a amestecat laptele de soia cu apă de mare ce conținea sare Nigari. Totuși, cuvântul „tofu” are origini japoneze, fiind derivat de la cuvântul mandarin „doufu”, iar traducerile indică mai multe posibile variante: ”boabe fermentate”, ”caș de soia” sau ”caș de boabe”.

  1.  Sunt cunoscute cinci tipuri de tofu

Tofu moale, de mătase, este cea mai populară variantă de tofu – nu este presată, nu este scursă și are o textură cremoasă. În funcție de textură, există și alte tipuri de tofu: extra moale, mediu, ferm și extra ferm. E bine de știut că tofu ferm conține mai multe grăsimi și proteine decât tofu moale. Nu în ultimul rând, reține că tofu ferm sau extra-ferm este potrivit pentru coacere și prăjire, deoarece își va păstra forma mai bine, iar tofu moale este potrivit pentru smoothie-uri, deserturi și sosuri.

  1.  Tofu simplu nu are gust și aromă

Multe persoane susțin că tofu este un aliment fad, ceea ce nu este departe de adevăr. Dar tocmai lipsa gustului și a aromei îl fac atât de special. Pentru a găti un tofu delicios ai nevoie de ierburi și condimente. Partea bună este că de fiecare dată când vei alege o nouă combinație de condimente, vei obține un alt gust al tofu, fapt ce îl face un aliment destul de versatil. Pentru o primă încercare, încearcă să gătești tofu la grătar, pe care l-ai marinat în prealabil în următorul amestec: apă, sos de soia, usturoi, ceapă, piper negru, boia de ardei iute sau dulce după gust. Alte rețete simple cu tofu pe care să le încerci: noodles cu tofu și legume, wrap cu tofu sau pizza cu tofu.

  1.  Tofu este un aliment sărac în calorii

Dacă urmezi un regim alimentar sărac în calorii, include în meniul săptămânal și mâncăruri cu tofu. Are doar 86 calorii per 100 de grame, dar este bogat în proteine, ceea ce înseamnă că vei primi o doză bună de energie și nu îți va fi foame prea curând. Tofu este potrivit și pentru cei care urmează dieta ketogenică.

  1.  Tofu are multe beneficii pentru sănătate

Consumul de tofu aduce nu doar beneficii nutriționale, ci și medicale. Astfel, s-a demonstrat că tofu poate reduce riscul de diabet și boli de inimă, îmbunătățește sănătatea pielii și a părului, repară și previne leziunile hepatice, ameliorează simptomelor menopauzei, reduce pierderea osoasă și simptomele de osteoporoză, îmbunătățește funcția renală, ajută la menținerea unei greutăți sănătoase, ține în frâu nivelul de colesterol și combate obezitatea.

Încearcă tofu și bucură-te de toate beneficiile pe care le oferă! Adaugă-l în salată sau consumă-l alături de o garnitură, dar nu uita să îl asezonezi înainte de a-l găti la grătar sau la cuptor. Atenție, dat fiind că este un produs din soia, tofu este contraindicat persoanelor care sunt alergice la soia.