Materialul
Pentru ca uniformele să fie confortabile, este absolut necesar să fie realizate din materiale de calitate, rezistente, care să permită corpului să respire. O țesătură moale, cum ar fi bumbacul sau amestecurile de poliester, se simte bine pe piele și menține o temperatură optimă în timpul desfășurării activităților specifice. Aceste materiale permit circulația aerului și ajută la controlul umidității, astfel că vor împiedica acumularea de transpirație, care poate oferi senzația de disconfort, dar, în același timp, va crea o imagine nedorită în fața pacientului. În același timp, materialul trebuie să reziste la spălări frecvente și să se curețe bine, având în vedere că activitatea îl expune la diverse substanțe și fluide care lasă pete. Amestecurile din poliester și alte materiale sintetice rezistente sunt ideale și pot asigura o viață lungă uniformei chiar și în condiții de utilizare și spălare intense.
Modelul
Modelul trebuie ales în așa fel încât să asigure libertatea de mișcare. O uniformă lejeră, cu o croială care păstrează linia corpului, fără nasturi sau cu un număr mic de nasturi, este confortabilă, asigurând flexibilitatea în mișcare. De asemenea, este necesar de avut în vedere numărul de buzunare pe care îl are, în funcție de genul de activitate și de numărul de instrumente pe care un cadru medical îl are asupra lui în mod curent.
Mărimea
Deși există tentația de a alege o uniformă cu un număr mai mare, în ideea de a fi mai comodă, în realitate, aceasta mai mult va încurca. Dacă are un croi bun, care respectă linia corpului, mărimea potrivită va fi cea purtată în mod normal. De asemenea, o uniformă potrivită, care stă bine, va avea și un impact pozitiv asupra imaginii pe care și-o creează pacientul.
Culoarea
Albul este culoarea clasică a uniformelor medicale, însă există nenumărate studii care spun că mulți pacienți o percep în mod negativ. Potrivit ScienceDirect, pacienții în vârstă sunt cei cărora le face o impresie bună și o asociază cu profesionalismul, însă pacienții tineri sau copiii preferă ca medicul sau asistentul medical care îi tratează să aibă uniforme colorate, care au o influență mai bună asupra stării lor.
Încălțămintea
Încălțămintea are un rol dublu: de a completa armonios ținuta și de a fi confortabilă. Din aceste motive, este ideal ca orice cadru medical să poarte saboți medicinali, realizați în așa fel încât să asigure un confort ridicat picioarelor. Acest gen de încălțăminte permite circulația aerului, reglează temperatura și umiditatea picioarelor și are proprietăți de absorbție a șocurilor. Având în vedere că activitatea este una intensă și presupune și gărzi, un medic sau un asistent trebuie să își asigure confortul și în acest fel.
Foto: Pexels