1. Ce este ovulația?


Ovulația este procesul prin care, în fiecare lună, este eliminat un ovul ce, odată ajuns în trompele uterine, poate fi fertilizat de către spermatozoid, dar doar într-un decurs de 12-24 ore. Dacă acest lucru se întâmplă, femeia rămâne însărcinată. Dacă nu, ovulul este eliminat din organism și astfel apare menstruația. De regulă, perioada de ovulație are loc cu 12-16 zile înainte de declanșarea următoarei menstruații, și poate fi depistat cu ajutorul unui test de ovulatie. Totuși, fiecare organism este diferit, spre urmare este necesară o monitorizare atentă timp de cel puțin trei luni.

  1. Care sunt cele mai fertile zile din perioada ciclului menstrual

Ziua dinaintea ovulației și ziua ovulației sunt zilele în care fertilitatea unei femei este la cel mai înalt nivel. De asemenea, și în cele 2-3 zile dinaintea ovulației, fertilitatea este destul de înaltă. Spre urmare, sunt 4-5 zile pe lună când șansele de a concepe sunt foarte mari. Înafara acestei ”ferestre”, șansele de a rămâne însărcinată sunt destul de mici, dar totuși există.

  1. Ce este un test de ovulație și cum funcționează?

Testul de ovulație este asemănător cu un test de sarcină și funcționează pe același principiu: depistarea în urină a unui anumit hormon în cantități mari. În cazul ovulației, este vorba de hormonul luteinizant (LH). Odată depistată creșterea nivelului de LH, se consideră că în următoarele 24-48 de ore va avea loc ovulația, cea mai optimă perioadă pentru concepere. În zilele fertile nivelul LH ajunge să fie și de de cinci ori mai mare fată de valorile normale, spre urmare este foarte ușor de depistat cu ajutorul testelor de ovulație.

  1. Când să folosești un test de ovulatie pentru un rezultat cât mai corect

Un set de teste de ovulație cuprinde de regulă 5 teste. Primul test trebuie făcut în ziua în care estimezi că ar începe procesul de ovulație, adică în ziua 12 înaintea următoarei menstruații. Testul se face o dată pe zi, timp de cel puțin 5 zile consecutive, până este detectat un nivel ridicat de LH. Se recomandă ca testul să fie făcut dimineața, la aceeași oră. Dacă nu este posibil, alege o altă perioadă convenabilă, dar reține că înainte cu 2 ore de a face testul nu trebuie să consumi lichide.

  1. Poate un test de ovulație să afișeze un rezultat negativ, chiar dacă ovulația are loc?

DA, la fel ca testele de sarcină, și testele de ovulație pot arăta un rezultat negativ fals. LH are nivel înalt doar 1-2 zile înainte de ovulație, spre urmare poți rata această perioadă dacă nu îți faci testul zilnic, la aceeași oră, sau dacă consumi lichide înainte de test. Dacă ratezi perioada, testul de ovulație va fi negativ, când de fapt ovulația este în desfășurare. Totuși dacă nu ai detectat creșterea de LH timp de 3 cicluri consecutive, deși ai respectat condițiile de testare, îți recomandăm să discuți acest lucru cu un medic ginecolog.

În perioada de ovulație au loc schimbări hormonale în organismul unei femei, spre urmare o putem detecta și după următoarele simptome: crampe și dureri în partea laterală a abdomenului, senzație de balonare, urinări frecvente sau secreții vaginale abundente. 

Totuși, un test de ovulație este mai precis și te ajută să depistezi mai ușor perioada fertilă.

Sursa foto : https://pixabay.com