Dar s-ar putea să ratezi câteva moduri de a face amenajarea de sărbători mai ușoară și mai distractivă. Iată care sunt 5 greșeli pe care le faci atunci când îți decorezi casa cu ornamente de Craciun și de ce ar trebui să le eviți: 

  1. Acoperi fiecare suprafață 

Și, cumva, aceasta este o greșeală de design interior în general: faptul că simțim nevoia să acoperim fiecare bucățică de spațiu pe care o avem la dispoziție. 

Iar de Crăciun e și mai ușor să cazi în această capcană, pentru că ai atât de multe decorațiuni superbe și vrei să le așezi peste tot – dar e în regulă să lași loc și pentru simplitate, pentru niște „spațiu mort” în care să nu se regăsească nimic; astfel, decorațiunile pe care le-ai pus vor ieși mai bine în evidență. 

Când vine vorba de ornarea pentru sărbători, putem face o analogie cu regula de aur a lui Coco Chanel: „dă-ți jos o bijuterie înainte de a ieși din casă”; deci, înainte de a primi musafiri, înlătură o piese de decor. Lasă loc pentru simplitate – și vei vedea că este de efect. 

  1. Nu transformi decoratul în tradiție

Să agăți luminițe pe casă sau să împobobești bradul poate părea ca o treabă casnică dacă nu este implicată întreaga familie – e ca și cum…ai da cu aspiratorul. În schimb, transformă decoratul de Crăciun într-o tradiție anuală în care fiecare face câte ceva. 

Este un mod genial nu doar de a face amenajarea mai ușoară, ci și de a întări conexiunile dintre voi. Puteți asculta colinde și depăna amintiri de la sărbătorile trecute, iar simpla acțiune a decoratului devine o tradiție cu sens pentru familie. 

  1. Te rezumi la roșu, verde și alb

Știm – acestea sunt culori consacrate pentru sărbătorile de iarnă și majoritatea dintre noi le folosim pentru a ne decora spațiile de Crăciun. Însă poate o dată la ceva timp simți nevoia de o diversificare, de o ieșire din anonimat; să o luăm logic: aceste culori sunt întâlnite în tot timpul anului, nu doar de Crăciun. 

Deci, de ce nu ai putea transforma culorile tale favorite de primăvară în culori de Crăciun? Joacă-te cu nuanțele pastelate, difuze, nu alege culorile „in your eye”, care să te orbească – și optează cu încredere pentru accentele metalice – auriu, argintiu, chiar și cupru. Folosirea culorilor inedite și a pieselor metalice conferă un aer internațional amenajării tale. 

  1. Nu măsori spațiul înainte de a cumpăra bradul

Împodobirea bradului este una dintre cele mai frumoase activități de Crăciun – aduc familia împreună și conturează câteva momente necesare de tihnă. Însă înainte de a merge să cumperi bradul de Crăciun…asigură-te că măsori dimensiunea pe care o ai până la tavan, dar și spațiul din jur – dacă stai la bloc, s-ar putea să nu dispui de la fel de mult loc pentru brad, deci e important să nu te întorci acasă cu un pom imens, pentru ca va trebui fie să îl tai, fie să alegi un altul. 

  1. Vrei să fie totul asortat 

Această greșeală e strâns legată de alegerea exclusiv a culorilor alb și roșu: nu e nimic mai greșit decât să vrei să creezi o simetrie, o asortare impecabilă de sărbători – chiar dacă nuanțele asortate ne induc cumva ideea de echilibru, nu uita că mai au un „atuu”: face amenajarea să pară forțată, ne-naturală. Și cu siguranță nu ne dorim asta.

În final, înainte să treci la amenajatul propriu-zis de Crăciun, asigură-te că spațiul tău este pregătit de iarnă: asigură-te că centrala funcționează, că ai un boiler electric în stare bună, că ferestrele sunt izolate și mențin căldura înăuntru. De abia apoi poți trece la amenajarea propriu-zisă de sărbători, un eveniment pe care ar trebui să îl transformi în tradiție, un eveniment care te va încărca în voie bună, tihnă și armonie cu ceilalți.